Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Olive-backed Pipit

Anthus hodgsoni Richmond, 1907
Жасыл жадырақ
Olive-backed Pipit

Chernaya Uba river, Western Altai, Eastern Kazakhstan

all species photos · 24 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠19 cm, wingspan 24–⁠27 cmweight 17–⁠26 g
when to see it
March — September
on the site
24 observationslast: 17 Jun 2024

Description

Похож на лесного конька, размером такой же или чуть меньше. Верх отчетливо зеленовато-оливковый, темные пестрины размытые, слабые, и есть только на передней части спины, поясница и надхвостье совсем без пестрин. Низ тела белый, с охристым оттенком на горле, груди и боках, и с четкими черными пестринами, более яркими, чем у лесного и лугового коньков. Хорошо выражена широкая белая, ближе к клюву - охристая бровь, отличающая этого конька от всех других во всех нарядах. От темени бровь отделена четкой темной полосой. На кроющих уха светлое (часто - белое) пятно над темным пятном. Таким образом, рисунок головы в целом более контрастный, чем у других коньков. На внешних светлых каемках первостепенных маховых, как правило, есть отчетливый зеленый оттенок, отсутствующий у других коньков, он наиболее заметен в свежем пере. Задний коготь короче самого пальца, сильно загнут, как у лесного конька. Самцы и самки окрашены одинаково, в осеннем оперении у старых и молодых птиц охристый оттенок снизу более яркий. У молодых вся окраска более желтоватая, более заметны пестрины на спине. Вес 17-26 г, длина 15-19, крыло 8,0-9,0, размах 24-27 см.

Distribution

Breeds in Altai where adult and juvenile were recorded on 22 July 2001 near Berel village and singing male was observed 27 May 2002 on Rakhmanovskiye Springs. Early found only at Seminskiy Pass near border with Russia. On migration occurs on plains in Volga-Ural area, near Balkhash lake (3 October 1936), at Chokpak Pass (25 September 2002), in Kurgaldzhino (10 May 2008). Several birds were recorded near Tengiz lake, but this fact was not proved documentary.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 24 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits forest edges and light coniferous or spruce/birch forests at altitudes 900-2300 m. In Siberia appears in mid-late May, one bird collected 25 April 1965 by G.V.Lindeman near Dzhanybek village in the Volga-Ural interfluve. Nest is built in the shallow hollow under the grass or bush; nest is constructed from the dry grass, and sometimes is lined with hair. Clutches of 4-5 eggs is laid in June, juveniles fledge in end of July - August. Autumn migration begins in August (one bird obtained at 10 August 1929 in Chinese Tarbagatay), but most of birds migrate probably in September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.