Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Tawny Pipit

Anthus campestris Linnaeus, 1758
Түз жадырағы
Tawny Pipit adult 1 / 2

adult Zholaman lowland, Almaty oblast

all species photos · 584 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠19 cm, wingspan 26–⁠30 cmweight 18–⁠27 g
when to see it
March — November
on the site
584 observationslast: 20 Jul 2026

Description

The Tawny Pipit is a little long-tailed and long-billed bird. It is distinguished from other Pipits by the very light sandy-pale color without streaks on the underparts or with faint streaks only on breast. The upperparts are sandy faintly streaked. The rear claw is a bit curved and equal or some longer on length the toe. The legs are buffy in distinction from off-pink or yellow-orange legs of other Pipits. It is specific feature of the Tawny Pipit to stand erect on looking about. Males and females are similar, the autumn plumage are almost same on spring one. At insufficient experience the juveniles may be confused with Richard's Pipit and other Pipits because they are darker and more streaked than adults. They are distinguished from Richard's Pipit by the less size, from other Pipits by the pale color, broad whitish supercilium and by the reddish tinged upperparts with the dark streaks and pale edges. Weight 18-27 grams, length 16-19, wing 8,3-9,8, wingspan 26-30 cm.

Distribution

In Kazakhstan the Tawny Pipit lives almost throughout in steppes, semi-deserts and even in deserts and in mountains in places up to 2100 m. The detailed distribution in Kazakhstan please see in the chapter "Races".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 584 →

Biology

The Tawny Pipit is common breeding migrant. Inhabits open arid countries with low thin grass in steppes; semi-deserts and stony or saline soil deserts; with some bushes or stones and rocks; both on plains and in mountains up to 1800-2000 m in Altai and 3000-3500 m in Talasskiy Alatau. During migration it visits the river and lake shores, hayfields, stubbles and other open habitats. Arrives mid March to early April in southern areas, and mid April to early May in northern ones, singly or in flocks of one-two dozen birds. Spring migration is over in the end May. Already on migration the males are singing. Breeds in separate pairs at several hundred meters each of other. Nest sets on the ground in shallow pit under the tussock, grass or bush; nest is made from the dry grass and is lined with thin grass and sometimes some hair and vegetation fluff. Clutches of 3-6 eggs appears between end April and mid July. Only female incubates for 13-15 days. Both parents feed juveniles, which fledge at 11-12 days, from mid June to mid August. Two broods per season; and commonly repeated breeding after the loosing of the first nest by predators such as Steppe Viper (Erix miliaris) and Common Cuckoo (Cuculus canorus). Migration in northern parts of the range is inconspicuous, but in southern ones the flocks of several dozen birds are formed. Most birds migrate in August to early September. Last autumn migrants recorded early – mid October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
А.Ф.Ковшарь "Певчие птицы". Алма-Ата, "Кайнар", 1983.