Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Curlew

Numenius arquata Linnaeus, 1758
Үлкен шалшықшы
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN NTnear threatened
sizes
50–⁠60 cm, wingspan 80–⁠100 cmweight 0.5–⁠1.2 kg
when to see it
March — October
on the site
431 observationslast: 25 Jul 2026
videos
2

Description

Очень крупный кулик, размером больше вороны. Можно спутать со средним кроншнепом, от которого следует отличать по относительно более длинному клюву (2/3 общей длины головы или более, у взрослых - 117-179 мм). На темени нет выраженных продольных полос, общий тон окраски слегка рыжеватый. Морфологические промеры у этих видов перекрываются незначительно, и наибольшую диагностическую ценность имеет длина цевки. Нижние кроющие крыла белые; у птиц подвида orientalis на них есть немногочисленные темные пестрины, у птиц подвида arquata - опестрение низа крыла сильное. Самки окрашены так же как самцы, но в среднем крупнее и более длинноклювы. Сезонные изменения окраски несущественны. Молодые (особенно самцы) имеют клюв заметно короче и прямее, чем у взрослых, оперение с еще более выраженным рыжим налетом, пестрины на груди и боках имеют вид узких штрихов, перья на спине с широкими охристыми каемками. Цевка 67-94 мм. Вес 500-1200 г, длина 50-60, крыло 26.8-32.6, размах 80-100 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan. On migration occurs almost everywhere. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 431 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the feather-grass steppes, meadows in river valleys, the saline soil or meadow lands near the lakes and rivers. In spring appears in mid-March – early April, intensive traffic of migration observed in April; migrates in small groups and flocks, sometimes numbering up to one hundred birds. Breeds in separate pairs at least 0.5 km one of other. Nest is built on dry ground in shallow hole, and is lined with dry grass. Both parents incubate for 26-28 days and care for juveniles. Clutches of 4 eggs is in May – early June, chicks are born in the end of May – mid-June. In post-breeding time broods join in flocks and disperse on steppe. Regularly visits the watering places. Migration begins in July – August; fly in big flocks numbering up to several hundreds birds, the latest birds registered in end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.