Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Great Snipe

Gallinago media Latham, 1787
Маңқы
Great Snipe

Aktau, Mangystau

all species photos · 6 →
conservation status
IUCN NTnear threatened
sizes
25–⁠31 cm, wingspan 42–⁠48 cmweight 140–⁠250 g
on the site
6 observationslast: 31 May 2026

Description

Птица средних размеров (между дроздом и голубем), заметно крупнее бекаса, с относительно более толстым и коротким клювом и более крупной головой. Внешние отличительные признаки очень неброски. На сложенном крыле довольно ярко выделяются ряды белых пятен (по вершинам кроющих); рисунок из темных поперечных пестрин занимает почти весь низ тела, кроме самого центра брюшка. На нижней стороне поверхности крыльев сплошное чередование темных пестрин, белых полей нет. У сидящей птицы хвост выдается за обрез крыльев. Самое надежное отличие от других представителей рода – ярко-белые пятна по бокам хвоста, обычно хорошо заметные при взлете и посадке птиц даже в сумерках. У летящего дупеля видны белые полосы вдоль крыла, образованные вершинками кроющих, задний край крыла по второстепенным маховым оторочен белой полоской; пальцы ног выдаются за обрез хвоста примерно до половины. Спугнутый дупель взлетает молча, летит прямо и довольно медленно. Самец и самка внешне не различаются, самки в среднем немного крупнее.
Рулевые перья все широкие, их 7–9 (обычно 8) пар, хвост закругленный. До годовалого возраста сохраняются широкие темные поперечные полоски на белых крайних рулевых, у более старых птиц крайние 3–4 пары рулевых с узкими полосками, а у самых старых — полностью белые. У осенних молодых светлые каемки на перьях спины и кроющих крыла более узкие, чем у взрослых. Промеры: масса 140–250 г; длина 25–31, крыло 13.0–15.5, размах 42–48 см.

Distribution

In the past nested on middle current of Ural valley, in lower reaches of Ilek river (Dolgushin, 1962a), where at last decades was not found (Shevchenko et al., 1993; Khrokov et al., 1993). Considered as breeding for Irtysh valley in vicinities of Semipalatinsk and Ust'-Kamenogorsk, in Bukhtarma valley (Dolgushin, 1962a), however modern authentic finds in East Kazakhstan not present (Scherbakov, Berezovikov, 1978; Berezovikov, 1989a; Berezovikov et al., 1992). Last nest in lower reaches of Ul’ba river near Ust'-Kamenogorsk was found in 1964 (Khrokov, Samusev, 1990). Displaying males on Maraldy lake in Pavlodarskoye Trans-Irtysh'e observed 15 May 1982 (Solomatin, 1999a). On migration occurs before everywhere, excluding waterless areas.

Latest observations

all species photos · 6 →

Biology

Very rare breeding migrant. Inhabits hummock marshes with shrubs, on migration occurs on wet meadows, marshes, grassy shore of rivers, lakes and irrigation canals. Appears in end March – mid-April, latest records in early May or early June, as exception. Polygamous, on displaying points up to one hundred mails gather. Nest builds by female on ground. Clutches of four eggs, only female incubate and stay with small chicks. The only nest found 18 June 1964 near Ust'-Kamenogorsk. It was placed on meadow among grass in small depression and lined with dry grass. It contained 4 slightly incubated eggs. Autumn migration begins in end of August, latest records in early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Рябицев В.К. (общ. ред.). Птицы Средней Азии: справочник-определитель: в 2 т. Москва; Екатеринбург: Кабинетный ученый, 2019