Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Solitary Snipe

Gallinago solitaria Hodgson, 1831
Тау маңқысы
Solitary Snipe 1 / 2

Aktau, Mangystau

all species photos · 119 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
29–⁠32 cm, wingspan 50–⁠55 cmweight 200–⁠350 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
119 observationslast: 24 Apr 2026
videos
1

Description

Самый крупный из бекасов, кроме того, выглядит длинным из-за довольно длинных хвоста, крыльев и третьестепенных маховых. Помимо размеров, отличается от других бекасов белыми, а не охристыми каемками на перьях спины, образующими продольные полосы, грудь буро-коричневая, с белыми пестринами. Светлый (белый) "пробор" по верху головы отчетливо виден только на темени, светлые участки на "лице" не рыжие и не охристые, а белесые. Подкрылья пестрые, как у дупеля, азиатского бекаса или лесного дупеля, но с основным участием коричневых тонов. В хвосте 8-14, чаще 9-11 пар рулевых, крайние сужены до 2-3 мм, хвост клиновидный, при сложенном хвосте вершины крайних рулевых не достигают вершины хвоста 20-30 мм. Крайнее маховое перо имеет белый с бурым мраморный рисунок на внешнем опахале, а у следующих двух маховых перьев внешние опахала чисто белые (у других представителей рода они темные). В полете выглядит крупным и напоминает больше не бекасов, а вальдшнепа, полет медленный и тяжелый. Белая полоса по заднему краю крыла узкая. Методики внешнего определения пола и возраста не разработаны. Вес ок. 200-350 г, длина 29-32, крыло 15.4-17.4, размах около 50-55 см.

Distribution

Breeds on Western Altai at Ridder area, in Markakol lake area only the summer records are known. Wintering in mountains and on nearby plains of Altai and Tien Shan, in west to Semipalatinsk and Tashkent. One bird was recorded September 3 1986 in lower of Sarysu river. Singles recorded November 23 1974, September 28 1974, February 19 1975 and November 11 1977 in highlands of Zailiyskiy Alatau ridge (Bolshoye Almatinskoye lake).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 119 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare resident. Inhabits the cedar larch light forest with low grass, fallen needles and boulders near streams or small lakes, on altitudes 1900-2400 m. On dispersal and wintering occurs on shore of unfrozen rivers and streams. Leaves the wintering areas in March – April. Laying of 4 eggs is in early July, but probably also in early June, as the brood of two juveniles ready to be fledged observed in June 30 1973. Dispersal begins in late July, and on low altitudes and in plains Solitary Snipes recorded in August to mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.