Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pin-tailed Snipe

Gallinago stenura Bonaparte, 1831
Азия тауқұдіреті
Pin-tailed Snipe

Almaty area, Kanshengel'.

all species photos · 5 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
25–⁠27 cm, wingspan 44–⁠47 cmweight 90–⁠170 g
when to see it
March — September
on the site
5 observationslast: 17 Sep 2026

Description

Очень похож на бекаса внешностью и размерами. С расстояния почти неотличимы, при навыке и благоприятных условиях наблюдений азиатского бекаса можно узнать по более крупной и круглой голове, более короткому клюву, менее рыжей общей окраске, более короткому хвосту (у сидящей птицы слабо выдается за концы крыльев). Светлая бровь у клюва всегда шире черной уздечки, на нижних кроющих крыла сплошное чередование темных и белых пестрин, белых полей нет. Отличия от дупеля и гаршнепа такие же, что и у бекаса. Самый важный признак - контактный: число рулевых перьев сильно увеличено - 12-14 пар, крайние 6-8 пар короткие и очень узкие, всего около 1 мм, все примерно одной ширины и с предвершинным сужением (в отличие от похожих перьев у лесного дупеля). На наружном опахале внешнего первостепенного махового пера преобладает бурый цвет, белого мало. Признаки оперения, отличающие самку от самца, не найдены. Молодых осенью отличить от взрослых птиц с расстояния практически невозможно. Весной первогодки при близком осмотре отличаются от более старых птиц большой изношенностью первостепенных маховых. Вес 90-170 г, длина 25-27, крыло 12,5-14,3, размах 44-47 см.

Distribution

Breeds in Western Altai in upper reaches of Belaya and Chernaya Uba rivers, on Beloubinskiye lakes and on Markakol lake. On migration observed in Dzharkent area (25 August 1900), on Sorbulak lake near Almaty (14 birds were ringed 21-31 August 1978, 23 August 1980, 9 August – 20 September 1982, 9 September 1983, 25 August 1984 and 18 August – 1 September 1985) and near Tashkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 5 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits sedge hummock marshes, alpine meadow with birch or juniper bushes near stream or other water, at 800-2000 m. Arrives from end of March to May. Nest is built in shallow hole lined with dry grass. Clutches of 4 eggs in early June, juveniles begin to fly in end of July. Autumn migration on foothills plains from August to end of September, one bird recorded near Tashkent in end November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.