Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Grey Plover

Pluvialis squatarola Linnaeus, 1758
Маусымқұс
Grey Plover summer plumage 1 / 3

summer plumage Kostanai obl., Karabalik, Burzhak lake

all species photos · 217 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
weight 189–⁠285 g
when to see it
March — October
on the site
217 observationslast: 10 Oct 2026
videos
1

Description

Adult Grey Plovers in summer plumage have black forehead, head-flanks, throat, breast and fore-belly; undertail and belly are white. Quit broad white band begins on forehead; passes over eye, ear, on flanks of neck, craw and breast; and bordered black underparts from mottled upperparts. Upper-head is white black-mottled on crown. Upperparts are black with numerous white spots. Uppertail and tail are white with longitudinal dark spots. Flight feathers are blackish with white patches on inner primaries and secondaries. Cores of all feathers are white. Axillaries are black. Bill and legs are black. Eyes are dark-brownish. The difference between male and female are not considerable; female have black-brownish color in place of black in male; also female have some white feathers on underparts. Adults in winter plumage have grayish-brown upperparts with white spots. Forehead, head-flanks and underparts are white with brownish mottles. Juveniles are same colored on winter adults but spots on upperparts are yellowish, but craw and flanks are great mottled by brownish streaks and spots. Sizes: wing - 120-205 mm, tarsus - 43-52 mm, bill - 25-35 mm. Weight: 189-285 grams.

Distribution

Grey Plover occurs in plain Kazakhstan everywhere on migration. Once at 1 September 1978 flock of 10 birds observed in mountains on Markakol lake .
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 217 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Grey Plover israre passage migrant. Occurs on fresh or salty lakes, prefer sandy, crushed stone and saline soil shores, grassy shore is visited very rare. In spring appears end March, but mostly in April or early May. Latest birds observed until end May. Autumn migration begins in mid-July, and continues until end October - early November. Frey Plover migrates in small flocks of up to 20-30, but sometimes more than one hundred birds, or singly.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.