Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Ringed Plover

Charadrius dubius Scopoli, 1786
Шаушүрілдек
Little Ringed Plover summer plumage 1 / 2

summer plumage Sorbulak lakes, Almaty oblast

all species photos · 1107 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
14–⁠15 cm, wingspan 42–⁠48 cmweight 30–⁠50 g
when to see it
March — October
on the site
1107 observationslast: 25 Jul 2026
videos
3

Description

Небольшой кулик, чуть крупнее воробья, с плотным телосложением зуйков и контрастным черно-белым рисунком на голове и груди. От галстучника отличается более мелкими размерами, полностью черным клювом (может быть желтое основание подклювья), желтым кожистым ободком вокруг глаза, черная лобная полоса окантована сзади узкой белой полоской. Белая продольная полоса на крыле слабая и издали незаметна. Ноги трехпалые, охристо-розоватые или тускло-желтые. Самка отличается от самца незначительно: более узким желтым кольцом вокруг глаза и бурым оттенком черного "галстука". В зимнем оперении (вторая половина лета) черные элементы окраски заменяются песочно-бурыми, на белом лбу и "брови" появляется желтый налет, желтое окологлазное кольцо и ноги становятся темнее. Молодые окрашены в общем так же и отличаются от взрослых наличием чешуйчатого рисунка на спине и крыльях, темная полоска на груди обычно разорвана посередине. Отличать их от молодых галстучников лучше всего в полете по отсутствию четкой белой полосы на крыле. В манерах, как и у других зуйков, очень характерны быстрые пробежки с резкими остановками, поклоны. Вес 30-50 г, длина 14-15, крыло 10.9-12.3, размах 42-48 см.

Distribution

Breeds in plain Kazakhstan everywhere on the shores of the plain waters and mountain steams, rivers and highland lakes, including Markakol lake. On migration occurs also widespread.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1107 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the river valleys, fresh and salty lakes, ponds, reservoirs in plains, small streams, rivers and lakes in mountains up to 1850 m too, prefers the sandy, stony or silt shores with lack or scarce vegetation. In spring appears in March in southern areas, or in April – early May in northern ones and in mountains. Migrates in small flocks of 10-20 birds; flight is very rapid, at Chokpak Pass latest birds registered 13 May 1969. Breeds in separate pairs not far one from another. Nest is located not far than 200-300 m from the water in the shallow hole and is lined with some dry grass or small pebbles. Clutch of 3-4 eggs is produced in April or in early May, but nests with eggs were found until the end of June. Incubation lasts 22-26 days. Chicks hatch from May until the end of July. Probably has two broods per breeding season, repeated breeding after the loss of first nest was also observed. In autumn migrates in small flocks of up to one-two dozen birds; migration begins in August. At first the adult birds migrate, juveniles fly off somewhat later. From mountains and northern areas the birds migrate in early or mid-September, from southern ones in end of September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.