Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Northern Hazelhen

Tetrastes bonasia Linnaeus, 1758
Сұр құр
Northern Hazelhen male 1 / 3

male VKO Katon-Karagay

all species photos · 51 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
35–⁠37 cm, wingspan 48–⁠54 cmweight 300–⁠500 g
when to see it
May — Augustwinters: September — April
on the site
51 observationslast: 26 Sep 2026

Description

Немного крупнее голубя. В окраске преобладают серые, рыжеватые и белые цвета. Самцы и самки сходны по размерам и окраске, но у самца есть черное горловое пятно, а спина чисто серая. У самки нет сплошного черного горлового пятна, но могут быть черные пестрины, либо горло число белое или беловатое, и в целом самка чуть более тусклая и рыжая. Сходных видов нет. Сезонные изменения окраски незначительны: весной и в первую половину лета рябчики темнее, чем осенью, так как за зиму обнашиваются светлые каемки на большей части оперения и сильнее проступают темные пестрины. Молодые до осенней линьки похожи на самку, но с менее четким рисунком, сверху рыжевато-бурые, со светлыми продольными штрихами. В свою первую зиму и следующее (2-е календарное) лето (до августа-сентября) молодые самцы и самки похожи на более старых. Держа птицу в руках, можно отличить их по окраске второго от конца крыла махового пера, внешнее опахало которого имеет четкий поперечный рисунок, и число светлых полос колеблется от 8 до 11. У взрослых птиц это опахало имеет от 4 до 7 светлых поперечных полос, либо все белое. У молодых кончики 1-го и 2-го маховых заостренные, у старых - закругленные, как остальные маховые. Вес 300-500 г, длина 35-37, крыло 15.0-18.6, размах 48-54 см.

Distribution

Breeds in mountain forests of Altai and in pine forests of Kalbinskiy Altai.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 51 →

Biology

Rare resident. Inhabits the dense mixed forests with bush and high grass undergrowth, and very rare in fir and spruce forests, at altitudes 1450-1700 m. Breeds in separate pairs. Nest is built at dense forest on the ground in shallow hole under the bush, tree or in moss; nest-hole is lined with grass and leaves, and sometimes with thin twigs. Clutch of 6-10 eggs is laid from early May onward. Only female incubates clutch and care juveniles which hatch in June - early July. Sometimes male exists nearby. Broods of flying juveniles observed in August. The autumn displaying and pairs forming occurs in September, during winter birds stay in pairs or in groups up to 10-14 birds.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.