Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Northern Black Grouse

Tetrao tetrix Linnaeus, 1758
Құр
Northern Black Grouse male 1 / 2

male Serebrjansk, Eastern Kazakhstan

all species photos · 191 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
40–⁠55 cm, wingspan 65–⁠80 cm
when to see it
March — Julywinters: August — February
on the site
191 observationslast: 26 Sep 2026
videos
1

Description

Размером с курицу. Оперение самца (косача) преимущественно черное, с синим и фиолетовым отливом. Очень характерен лировидный хвост и ярко-белое подхвостье, в полете у самца видно белое зеркало на крыле сверху. Нижняя поверхность крыла белая. Окраска самки (тетёрки) вся состоит из рыжих, белых и бурых пестрин, подхвостье в основном белое, с поперечными темными полосками. От глухарки ее следует отличать по размерам, пестрому (не однотонно рыжему) оперению зоба; в полете видны белые полоски на верхней стороне крыльев, хвост слегка выемчатый. Характер окраски в течение года не меняется. Самцов можно отличать от самок уже в юношеском пере по наличию черных перьев. Половой диморфизм есть не только в окраске, но и в размерах. Годовалые (2-й календарный год) самцы отличаются от более старых слабым синим отливом, обычно среди черного оперения есть коричневые перья и белые пестрины, особенно часто - на горле, есть коричневый струйчатый рисунок на плечевых, а также на второстепенных и внутренних первостепенных маховых. У молодых слабее выражена лира, приобретающая окончательные размеры только к 3-4-летнему возрасту. Самки-первогодки отличаются от более старых наличием четкой полосатости на наружных опахалах маховых перьев. И самки, и самцы в первую осень, зиму и до следующего лета отличаются от более старых тем, что наружные опахала 1-го и 2-го наружных первостепенных маховых пера заостренные и имеют мелкий крап у вершины, остальные маховые имеют закругленную вершину без крапа. У более старых птиц все маховые одинаково закруглены и без крапа. Самцы весят 900-1500 г, самки - 750-1200 г, длина 40-55, крыло самцов 24.5-29.6, самок - 21.9-25.4, размах 65-80 см.

Distribution

Breeds in northern parts of Kazakhstan from Ural valley eastward to Altai Mountains, and also in the mountains of South-Eastern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 191 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare, in places common resident. Inhabits riparian woods, deciduous (birch, oak, elm, aspen and other) and coniferous groves with shrubs, both on plains and in mountains up to 1900 m on Altai and 2500 m in Zailiyskiy Alatau. Spring displaying (up to one hundred males) begins in March (on plains) or in April (in mountains), and continues up to the end of May or early June. Nest is built by female usually near mating place, under shelter in shallow hole lined with grass and moss. Clutches of 4-12 eggs in mid-April – end June. Only female incubates for 19-25 days and cares of juveniles, which hatch in early June – mid-July. In August – September birds joined in flocks (males separate from females), and then fly to cereal stubble fields for food (when available) and to forests to roost for safety and security.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.