Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Red-Necked Grebe

Podiceps grisegena Boddaert, 1783
Сұржақ сұқсыр
Red-Necked Grebe spring 1 / 3

spring Batpakkol lake, Kamysty reg, Kostanay oblast,

all species photos · 194 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
40–⁠50 cm, wingspan 77–⁠85 cmweight 400–⁠950 g
when to see it
March — Novemberwinters: December — February
on the site
194 observationslast: 25 Jun 2026
videos
2

Description

Меньше кряквы. Весной и в начале лета отличается от других поганок светло-серыми щеками, хохлы очень маленькие, в виде пары небольших бугорков из перьев позади темени, хорошо видны при демонстрациях. В осеннем пере отличается от красношейной и черношейной поганок более крупными размерами, от чомги - сплошной темно-серой шапочкой, спускающейся до глаз, без белой брови; на шее спереди есть рыжие и бурые перья. Клюв серый, с желтым основанием. Осенние молодые имеют полосы на голове, которые не спускаются на шею, белой брови нет. Глаза бурые - как у молодых, так и у взрослых. Есть белое зеркало и белое пятно на переднем крае крыла, но (в отличие от чомги) они не соединяются. Вес 400-950 г, длина 40-50, крыло 15.3-19.3, размах 77-85 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan in south to Northern Trans-Caspian area, Kurgaldzhino and Zaisan basin; and also in Southern Trans-Balkhash area, Ile valley, Alakol depression and in Syrdaria valley. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 194 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits lakes richly covered with surface vegetation and smaller lakes, some almost entirely covered by reed-beds. Prefers lakes in which reed-beds alternate with small spaces of open water. Appears at end March - early May. Migrates singly, in pairs or small flocks of up to 4-6 birds. Breeds in single pairs not close one another. Nesting begins late April - June. Floating nests from decayed stems and leaves are built among vegetation, but they are more often fastened to reed stalks. Clutches of 3-6 eggs, usually 3, less often of 4-5; found from early May – mid-June. Both parents incubate for 23 days. Brood juveniles noted from early June to mid August. Autumn migration occurs mainly in September; latest birds observed end October – first 10 days of November. Occasionally winters in the Caspian Sea.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.