Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black-throated Accentor

Prunella atrogularis Brandt, 1844
Қаратамақ содырғы
Black-throated Accentor spring 1 / 3

spring Big Almaty lake.

all species photos · 489 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠17 cmweight 14.5–⁠23.6 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
489 observationslast: 30 Sep 2026

Description

The adult Black-throated Accentor in breeding plumage has brownish-black crown sometimes with buffy-grey edges of feathers. The neck and mantle are buffy-brownish with black-brown neat streaks, the rump and uppertail are grayish-brown. The bright almost white supercilium extends from the bill to nape. Lores, ear covers, chin and throat are brown-black, the craw and breast are buffy, other underparts are off-white with dark-brown streaks on flanks. The flight feathers and its coverts are dark-brown with buffy-brownish edges, especially on greater coverts. The tail feathers are dark-brown. Legs are yellow, eyes are brown. In fresh autumn plumage the buffy-brownish edges on the upperparts and wings feathers are much expanded. Moreover more pale tips of greater coverts form the narrow wing-bar. Supercilium, craw and breast are bright buffy, the same color edges sometimes fully hide the black throat and chin. Juvenile bird is buffy-brownish above with neat black-brown streaks on mantle and faint streaks on crown. Supercilium and underparts are off-white with dark-brown streaks lacking on the median-belly and undertail. Sizes: length 150-170; males – wing 68-77; females – wing 68-73 mm; weight: 14,5 – 23,6 grams.

Distribution

The Black-throated Accentor breeds in the mountains of east and south-east Kazakhstan, on wintering occurs also on adjacent plains until the Balkhash lake. Sometimes occurs in other parts of Kazakhstan. The detailed distribution in Kazakhstan please see in the chapter "Subspecies".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 489 →

Biology

The Black-throated Accentor is a common resident and/or passage migrant. Inhabits coniferous forest (spruce, larch, spruce/fir) with shrubby clearings; mixed forest with birch and asp, and light juniper/spruce forest at 1400-2800 m in Tien Shan, and 1400-2000 m in Altai. On passage occurs in gardens, forest-belt, riparian forest, tall weeds and rarely in reed beds. In spring, movements in southern areas observed between mid February and mid April. In Altai appears late in March to mid of April, last migrants recorded in mid May. Breeds in separate pairs 40-200 m each from another. Nest is built in trees (spruce, larch) or bushes (juniper, honeysuckle, willow, dog-rose, cornel-bush) 0.4-15 m, often 1-2 m off the ground, and is made of thin twigs, dry grass and moss lined with hair and sometimes with vegetation fluff and some feathers. Only female builds the nest over 7-18 days. Clutches of 3-6 eggs found early May – late July. Female incubates for 11-14 days, male only rarely feeding her. Both parents feed juveniles, who fledge at 11-14 days, from mid June to mid August. Double, sometimes triple brooded, repeated breeding after nest loss is common. Autumn passage begins late in September to early October. At Chokpak Pass singles of nominate subspecies were caught repeatedly 14-30 October in 1968, 1970, 1976, 1990, 1994-1995, 2003-2004.

Sources

"Птицы Казахстана" том 3. "Наука". Алма-Ата, 1970. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Г.П. Дементьев "Птицы СССР" том IV, 1937.