Dunnock
Prunella modularis Linnaeus, 1758
Орман содырғысы

1 / 2
spring Western Kazakhstan. Syrym region. Ulenta.
autumn Aktau. Mangystau.
- status in Kazakhstan
- on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 14–17 cm, wingspan 21–23 cmweight 16–25 g
- when to see it
- September — Aprilwinters: December — January
- on the site
- 41 observationslast: 22 Oct 2026
Description
Немного меньше воробья. Преобладающая окраска головы и груди пепельно- или свинцово-серая. Издали кажутся однотонно темными. На коричневой спине отчетливые темно-бурые пестрины, которые не заходят на надхвостье. Брюшко беловатое, бока рыжеватые, с бурыми наствольными пестринами. Самец и самка очень похожи, у самки серый цвет менее чистый, буроватый или рыжеватый, особенно пестрины на темени. В осеннем оперении окраска в общем та же, но больше рыжих тонов. Молодые до конца лета почти не имеют характерного серого цвета на голове, преобладают коричневые или рыжеватые тона, с многочисленными бурыми пестринами, осенью неотличимы от старых птиц. Во всех возрастах ноги розовато-бурые, клюв черно-рогового цвета; глаза желтовато-, красновато-бурые или коричневые. Характерно "нервное" подергивание крыльями. Вес 16-25 г, длина 14-17, крыло 6,5-7,4, размах 21-23 см.
Distribution
Recorded on migration in Ural valley in south to Atyrau, in Ural-Emba and Utva-Ilek interflows and at Mangyshlak. Vagrant birds noted in Naurzum Reserve (18 April 1972, 19 October 2013), Kurgaldzhino Reserve (10 April 1977) and near Chilik. In mild winters recorded on Barsa-Kelmes island. Several birds were ringed in the Kyzylkum desert in October 1973.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Dunnock Prunella modularis modularis
Latest observations
all species photos · 41 →Biology
Rare passage migrant. Occurs in scrub, dense willow or poplar thickets, tall weeds, and reeds or reed-mace beds on reservoir shores. In spring occurs end March – late April. In autumn recorded singly or in small groups late September – November, mostly in October. Winter records from Mangyshlak 7 December 1966, Barsa-Kelmes island 19 January 1960 and near Chilik 10 January 1993.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
2
2