Siberian Accentor
Prunella montanella Pallas, 1776
Сібір содырғысы
Zhualy valley. Ertai village.
- status in Kazakhstan
- on migration
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 15–17 cm, wingspan 22–24 cmweight 15–25 g
- when to see it
- August — March
- on the site
- 11 observationslast: 28 Oct 2022
Description
Немного меньше воробья, размерами и очертаниями похожа на черногорлую завирушку. Отличается характерным рисунком головы: у самца и самки темно-бурая шапочка и такого же цвета «маска», между ними – широкая желтая, охристая или беловатая бровь. Горло и грудь бледно-охристые или палевые, на груди и боках бурые или рыжие продольные пестрины. Верх крыльев и спина рыжие с пестринами, зашеек серый. Отличие от черногорлой завирушки – отсутствие черного пятна на горле, от бледной завирушки – более темный верх и четкие продольные пестрины на груди и боках.
Осенью все светлые участки более рыжие, а темные (шапочка и «маска») – светлее. Глаза у всех желто-коричневые, с характерным для завирушек «злым» выражением; ноги охристо-бурые или розовато-серые. Вес 15-25 г, длина 15-17, размах 22-24 см.
Осенью все светлые участки более рыжие, а темные (шапочка и «маска») – светлее. Глаза у всех желто-коричневые, с характерным для завирушек «злым» выражением; ноги охристо-бурые или розовато-серые. Вес 15-25 г, длина 15-17, размах 22-24 см.
Distribution
The single Siberian Accentors observed or collected in Katon-Karagay, Ust-Kamenogorsk (6 March 1968, 3 April 1968), at Kurgaldzhino Reserve (25 January 1970), Karaganda (5 August 1947, 8-20 October 1950, 21-28 October 1951, 19 October - 16 November 1952) and in Naurzum Reserve (30 March 1993, 9 November 2016, 11 November 2017). One bird recorded 21 October to east of Ural delta. It recorded in Ile valley16 December 1997 and 15 January 2000, in Almaty 2 November 1992 and 29 October 2002, in Karatau (Ertai village) 6 November 2016, and also in central Kyzylkum, Uzbekistan where one bird obtained 24 October 1973.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Siberian Accentor Prunella montanella montanella
Latest observations
all species photos · 11 →Biology
The Siberan Accentor in Kazakhstan is very rare passage migrant or winter visitor. Occurs in the willow or russian olive scrubs along the river shores, in the kitchen gardens and groves. On autumn the single birds and groups of 2-3 birds were observed from early October to mid November; in winter recorded at Kurgaldzhino Reserve and in Ile valley. Spring observations were from early March till early April.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
2