Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Variable Wheatear

Oenanthe picata Blyth, 1847
Қара шақшақай
Variable Wheatear male opistholeuca 1 / 3

male opistholeuca Darbazasay, Southern Kazakhstan region

all species photos · 57 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
17–⁠18 cm, wingspan 24–⁠29 cmweight 15–⁠20 g
when to see it
March — September
on the site
57 observationslast: 13 Mar 2026

Description

По размерам и внешнему виду самцы белоголовой вариации «capistrata» очень похожи на черношейную каменку, от которой отличаются черной спиной; от самцов плешанки они отличаются более крупными размерами и большим развитием черного цвета на спине. Самцы морфы «opistholeuca» сплошь черные, с белым надхвостьем и хвостом; они вряд ли могут быть спутаны с любой другой каменкой. Самка сверху темно-бурая, с охристым налетом на голове, надхвостье белое. Бока головы, горло и зоб охристо-бурые, грудь грязно-охристо-белая, брюшко грязно-белое. Маховые и их кроющие темно-бурые, рулевые белые, с темно-бурыми вершинами. Клюв, ноги и когти черно-бурые.
Молодая птица сверху темно-бурая, с охристым налетом, поясница и надхвостье белые, охристо-бурый цвет горла, зоба и груди постепенно к подхвостью переходит в белый. Маховые и их кроющие черно-бурые, с глинисто-охристыми каемками, рулевые белые, с черно-бурыми вершинами. Клюв рогового цвета, ноги и когти бурые. Полевое определение темно-бурых с охристым налетом самок и молодняка затруднено. Длина 17-18, размах 24-29 см; масса 15-20 г.

Distribution

Breeds in Kazakhstan only on extreme south, in Pistelitau and at Darbaza station near Tashkent. Vagrants recorded 10 August 1892 on Mangyshlak at Aktau (Zarudnyy, 1896), 11 July 1881 in upper course of Chingirlau river (Zarudnyy, 1888) and 5 July 1888 in Grebenskiye Mts. (Zarudnyy, 1897). A pair recorded on Ustyurd at end April 2003 (Karyakin et al., 2004).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 57 →

Biology

Very rare breeding migrant. Inhabits dry desert mountains, and clayey soil and conglomerate precipices near rivers, clay house ruins. In spring arrives in March probably. Nest is built in rock cracks, precipice cavities, in old Rock Nuthatch nest from dry grass lined with shrub or grass bast and sometimes with hair and feathers. When in rock, small stones are placed under front of nest (its weight 193 g in one case). Probably only female builds it. Clutches of 4-8 eggs found in April – mid-June. Female incubates for 12 days. Both parents feed juveniles, which fledge at 13-14 days old. Probably two broods. Autumn migration begins early, latest birds recorded in early September.

Sources

Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014. "Птицы Казахстана" том 3, "Наука", Алма-Ата, 1970. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.