Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black-headed Penduline Tit

Remiz macronyx Severtzov, 1873
Қамыс құрқылтайы
Black-headed Penduline Tit male 1 / 2

male Almaty area. Balkhash lake.

all species photos · 40 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 9.3–⁠10.5 g
when to see it
April — Octoberwinters: November — March
on the site
40 observationslast: 9 May 2026

Description

Adult male of Black-headed Penduline Tit in spring has black head and neck. Chestnut-brown color of mantle is fluently paled in uppertail which is sandy; throat and craw are black; other underparts are buff-sandy with paler undertail. Shoulders, lesser and median upperwing coverts are chestnut; greater coverts are dark-brown with buffy edges. Flight and tail feathers are brown with pale-buff edges. Bill, tarsus and claws are black-brown. Adult female is similar on male but is distinguished by dim tones. In fresh autumn plumage pale-buff and white edges of feathers are heavy developed. Lore and ear coverts are black, fore-head is brown, mantle is dark-sandy, underparts are buff-white with some number of brownish feathers on breast. Juveniles in first plumage is similar on juveniles of Eurasian Penduline Tit but is distinguished by dark grayish crown and by dark strip on forehead and head-flanks. Sizes: wing 53-60 mm. Weight: 9.3 - 10.5 gr.

Distribution

Black-headed Penduline Tit breeds on southern coast of Balkhash (Ile and Karatal deltas), on Sasykkol and in Zaysan lakes. In said places it winters too.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 40 →

Biology

Black-headed Pendulin Tit in Kazakhstan is common resident. It inhabits reed, mace and cane thickets on shallow water. On dispersal it visits thickets of some shrubs; and small reed-thickets with singly willows far from water. In breeding areas Black-headed Penduline Tit appears in April. It breeds in separate pairs. Nest is built between several reed stems at 0.4-1.6 m above water. Nest is from long reed stripes and vegetation fluff (willow, reed and rush), which is used not only to inside lining, but in construction of nest walls too. Breeding on bushes and trees is unknown. During two weeks or more nest is constructed mainly by male with some help of female which brings fluff. Clutches of 5-7 eggs founded from early May to early July. Both parents feed juveniles. Fledged young birds are observed from July to August. Probably two broods per season. Autumn dispersals in small groups begin in October, from northern areas Penduline Tits move to south ones.

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. "Наука". Алма-Ата, 1972. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.