White-crowned Penduline Tit
Remiz coronatus Severtzov, 1873
Қарабас құрқылтай


1 / 3
male Ile region, Almaty oblast
female Zhana-Arna Village, Almaty Province
juvenile Akterek, Zhetyzhol ridge, Zhambyl region, Almaty oblast
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- weight 5.2–7.5 g
- when to see it
- March — Octoberwinters: November — February
- on the site
- 302 observationslast: 5 Aug 2026
Description
Отличается от обыкновенного ремеза меньшими размерами и менее выраженной рыжиной; чёрная маска у самца заходит на затылок. У самца весной верх головы, уздечка и кроющие уха черные, на темени разной величины белое пятно, образованное каймами перьев. Шея охристо-белая, спина каштановая, к надхвостью цвет постепенно переходит в палевый. Горло белое, зоб белый с небольшим количеством коричневого, остальной низ песчано-охристый. Малые и средние верхние кроющие крыла песчано-охристые, большие кроющие черно-бурые с каштановыми каймами наружных опахал и светло-охристыми вершинами. Маховые и рулевые темно-бурые, со светло-палевыми, почти белыми каймами. Клюв темно-бурый, ноги и ногти темно-бурые. У самки весной верх головы и шея темно-серые, уздечка и кроющие уха черные. Остальная окраска как у самца, но бледнее и тусклее. В свежем осеннем пере сильно развиты светлые окаймления перьев, черный цвет головы почти не виден. У молодых верх и бока головы серовато-охристые, спина охристо-коричневая. Горло белое, остальной низ светло-охристый. Размеры: крыло 48-54, хвост 37-43, цевка 12.5-15, клюв 7-10 мм. Вес 5.2-7.5 гр.
Distribution
Breeds and occurs on migration in Syrdarya valley to delta, in riparian forest in Western and Northern Tien Shan (Pskem, Ugam, Talasskiy and Zailiyskiy Alatau), in Dzhungarskiy Alatau near Topolevka village, and also in lowers of Chernyy Irtysh, Kuludzhun, Kurchum, Kaldzhir, Narym rivers; in foothills of Southern Altai, including Markakol lake, and in Kalbinskiy Altai. Occasionally wintering in Almaty area.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- White-crowned Penduline Tit Remiz coronatus coronatus
- White-crowned Penduline-Tit (stoliczkae) Remiz coronatus stoliczkae
Latest observations
all species photos · 302 →Biology
Abundant, in places common breeding migrant. Inhabits the riparian forests of plain and mountain rivers and streams, groves, gardens and single trees up to 2400 m (Talasskiy Alatau) or 1500-1700 m (Zailiyskiy Alatau). Appears in March (Syrdarya valley) or in mid-April – early May (foothills of Western Tien Shan) singly or in small groups up to 15 birds. Latest migrants recorded in mid – end May. Breeds in separate pairs at distance 50-100 m one from another. Elaborate hanging mitten-shaped nest is built at the tip of a thin hanging down twig of willow, poplar, birch, maple, russian olive, walnut, hawthorn or juniper tree, at height 1.5-12 m above the water or ground. Nest is constructed mostly by male with some female participation; nest is from grass bast and plant fluff (willow, poplar) partly twisted to thin threads and then used for nest construction. Clutch of 5-9, usually 6-8 eggs is laid in end of May to early July. Both parents feed juveniles which fledge from end June to end of July. Probably rears one brood per season, but re-nesting after loss of first clutch is common. Autumn migration begins in mid-August – early September in flocks of 20-50 birds. At Chokpak Pass latest birds registered in end October.
Sources
"Птицы Казахстана" том 4. "Наука". Алма-Ата, 1972.<br>Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Рябицев В.К. (общ. ред.). Птицы Средней Азии: справочник-определитель: в 2 т. Москва; Екатеринбург: Кабинетный ученый, 2019
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Madge, S. (2020). White-crowned Penduline-Tit (Remiz coronatus), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.wcptit1.01
Рябицев В.К. (общ. ред.). Птицы Средней Азии: справочник-определитель: в 2 т. Москва; Екатеринбург: Кабинетный ученый, 2019
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Madge, S. (2020). White-crowned Penduline-Tit (Remiz coronatus), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.wcptit1.01
5
4
3