Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Penduline Tit

Remiz pendulinus Linnaeus, 1758
Кәдімгі құрқылтай
Eurasian Penduline Tit adult 1 / 3

adult North Kazakhstan area

all species photos · 198 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
10–⁠12 cm, wingspan 16–⁠18 cmweight 8–⁠13 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
198 observationslast: 27 Oct 2026
videos
4

Description

Мелкая птица (с пеночку), легко узнаваемая благодаря характерной окраске. Наиболее характерные признаки - каштаново-коричневая спина и черная маска. Самка ненадежно отличается от самца меньшей маской, менее насыщенными тонами на спине и в общем более тусклой буровато-охристой окраской, меньше выражен каштановый цвет на груди. Сезонные вариации окраски незначительны. Молодые в гнездовом пере охристо-рыжие сверху и охристо-беловатые снизу, без черной маски и каштановых тонов на груди; в конце лета становятся неотличимыми от взрослых. Вес 8-13 г, длина 10-12, крыло 5,1-5,9, размах 16-18 см.

Distribution

Breeds in Western, Northern and Eastern Kazakhstan. On migration occurs almost everywhere. Wintern in Southern Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 198 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Numerous, in places rare breeding migrant. Inhabits the flood lands forests, groves, deciduous or mixed forest-patches in forest-steppe zone; near water (river or lake) especially overgrown by willow, poplar, birch, aspen. On migration occurs also on various tree-bush vegetation far from water. Appears in mid-March – mid-April, migration finishes in mid-May. Breeds in separate pairs. Nest is built at the tip of a thin hanging down twig of willow, poplar, alder, birch and pine, at distance usually 2.5-3 m above the water or ground. Nest is constructed mainly by male from the grass bast and plant fluff (willow, poplar), or sometimes with sheep and camel hair. The entrance tube is built mainly by female. Clutch of 6-10 eggs is laid in early May to end of July. Female incubate clutch for 12-14 days, male regularly bring food to her. Only female feeds juveniles which fledge at age about three weeks old, in mid-June – early July. As soon as female feeds juveniles the male builds other nest and try to obtain another female. Probably rears one brood per season, but re-nesting after loss of first clutch is common. Autumn migration begins in end of July in flocks of several dozen birds. Latest birds recorded in September. In southern areas (Syrdarya valley), observed in mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.