Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Hume's Short-toed Lark

Calandrella acutirostris Hume, 1873
Үшкіртұмсық бозторғай
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠17 cm, wingspan 28–⁠30 cmweight 20–⁠30 g
when to see it
April — September
on the site
1 observationlast: 17 Jul 2014

Description

Похож на малого, серого и солончакового жаворонков, отличается от них более тонким и удлиненным клювом с темным коньком и кончиком. Верх головы более однотонный, пестрины менее резкие, белая бровь узкая, особенно перед глазом, есть отчетливая темная «уздечка». По бокам груди слабо выраженные темные пятна, образованные сгущениями мелких пестрин. Общая окраска белесая, охристый оттенок слабый. Третьестепенные маховые длинные, на сложенном крыле они полностью или почти полностью закрывают первостепенные. Самец и самка окрашены сходно, осенью в свежем пере светлые каемки на крыле шире, охристый налет ярче. Молодые в гнездовом наряде имеют по верху головы, тела и крыльев чешуйчатый рисунок. Промеры: масса 20–30 г; длина 15–17, крыло 8.2–9.5, размах 28–30 см.

Distribution

Breeds in highland steppe of Western Tien Shan in Karjantau ridge and Pskem ridge, between Mynchukurbel and Yakhak passes. Vagrant obtained 31 March 1900 near Dzharkent settlement.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits mountain steppe and alpine meadows at 2500-2800 m. Appear late April – early May in small flocks. Pairs breed separately at density of 5-7 pairs per km. Nest is built in shallow scrape under grass shelter from dry grass and some moss lined with plenty of vegetation fluff and hair. Clutches of 3-4 eggs are laid mid May – mid July. Incubates by female for 10-11 days. Both parents feed juveniles, which fledge at 10-11 days, in mid June – early August. Repeated breeding after loss of first nest is common. Wandering birds are recorded mid – end August.

Sources

Рябицев В.К. (общ. ред.). Птицы Средней Азии: справочник-определитель: в 2 т. Москва; Екатеринбург: Кабинетный ученый, 2019
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.