Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Asian Short-toed Lark

Calandrella cheelensis Swinhoe, 1871
Сор бозторғайы
Asian Short-toed Lark

Almaty area. Sorbulak.

all species photos · 11 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠18 cm, wingspan 30 cmweight 25–⁠30 g
when to see it
April — Julywinters: August — March
on the site
11 observationslast: 24 Oct 2022

Description

Похож на малого и, особенно, серого жаворонков, отличается более однотонной и светлой окраской, с преобладанием глинистых и пепельно-серых тонов. Общий фон верхней стороны беловато-серый, со светло-буроватыми наствольными пестринами. Сверху на голове эти пестрины узкие, на спине широкие. Весь низ серовато-белый, с узкими, слабо заметными продольными пестринами на груди и боках. Над глазом широкая беловатая бровь. Спереди и снизу глаз окружен серовато-белыми перьями. Кроющие уха светло-буроватые. От малого жаворонка отличается отсутствием темных пятен по бокам зоба, более короткими третьестепенными маховыми. Наиболее надежное отличие от серого жаворонка – формула крыла (оно более короткое и округлое) и вокализация. Вес 25-30 г, длина 16-18, размах 30 см.

Distribution

Inhabits the saline soil plains of the southern half of Kazakhstan, in north to the mouth of Emba river, the lower part of the Sarysu river and the Alakol depression. Probably breeds in the lower Turgay river, at Zhaksy-Akkol, Zhaman-Akkol lakes and near Dzhezkazgan. Occurs in winter in said places. In some opinions recent decades forced from some places by Lesser Short-toed Lark.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 11 →

Biology

Common, locally rare resident. Inhabits the saline plains with stunted vegetation, rarely among low reeds; the saline-soil patches in wormwood deserts near tamarisk and saxaul bushes; the salty clay depressions with sedge, Salsola and wormwood. On passage occurs in sandy and clay deserts with wormwood or Salsola laricifolia, on rivers and shores of lakes with meadow vegetation. Breeds in separate pairs. Nest is located in scrape under the grass shelter; nest is built from dry grass and is lined with soft grass and some plant fluff. Clutch of 3-5 eggs is laid in end of April - early June. Clutch is incubated by female. Both parents feed juveniles which fledge in end of May - early July. Probably rears two broods per year. In post-breeding time usually occurs in flocks of 1-2 dozen birds.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.