Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Dotterel

Charadrius morinellus Linnaeus, 1758
Алқалы татрең
Eurasian Dotterel summer 1 / 3

summer Caspian depression

all species photos · 15 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
20–⁠22 cm, wingspan 57–⁠64 cmweight 75–⁠150 g
when to see it
April — September
on the site
15 observationslast: 19 Aug 2021
videos
1

Description

Небольшой (с дрозда) кулик с коренастым телосложением зуйка или ржанки. Окраска очень характерна, сходных видов нет. Самка чуть крупнее и обычно (не всегда) окрашена ярче самца. У большинства самок шапочка в затылочной части однотонно бурая, грудь серая, без желтоватых и бурых тонов, на брюшке густо-черный цвет. У самца вся шапочка со светлыми пестринами, на груди есть охристые тона, рыжина на брюхе тусклая, низ брюха не черный, а бурый. Ноги трехпалые серовато-желтого цвета. Линька в зимний наряд начинается во второй половине июля - августе, на местах гнездования или на пролете. В зимнем пере основной тон окраски охристо-серый, с неясными темной и светлой полосами через грудь, бровь желтоватая. У молодых оперение еще более блеклое, с более выраженными пестринами на груди, низ груди и брюшко, особенно бока - с явным охристо-бурым налетом. В полете во всех нарядах выглядят темными, без белой полосы на крыле, иногда удается рассмотреть ярко-белый стержень (и часть наружного опахала) первого (крайнего) махового пера. Издали заметны во всех нарядах широкие белые (светлые) "брови", сходящиеся на затылке. Вес 75-150 г, длина 20-22, крыло 14.3-16.3, размах 57-64 см.

Distribution

Breeds on highlands of south-west Altai and in Saur ridge. Three females recorded in July 21, 2002 on north-eastern Dzhungarskiy Alatau, at altitude 2900 m. Widespread on migration in plains of Kazakhstan, common in western parts.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 15 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the alpine stony meadows with scarce vegetation at altitudes above 2000 m. On plains appears in mid-April - May in small flocks of 50-300 birds, observed usually on pastures or in steppes with scarce vegetation, and rare on lake shores. Last migrants recorded in mid May. The breeding biology in Kazakhstan is a bit explored. Nest without lining is located in shallow hole on clay sites. Clutch of 2-4 (usually 3) eggs is laid in end of May to early July. Only male incubates clutch and cares chicks which hatch in the end of June. Two birds trying to divert the man from the brood were observed in July 14, 1981. Juveniles begin to fly in end of July. In autumn at first the females begin to migrate from the end of July. In western and northern Kazakhstan birds of northern population observed in second half of August, migration finishes in September, but odd birds linger until mid October. In southern Kazakhstan at autumn occurs very rare, singles and small groups were registered in end September - early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.