Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Kentish Plover

Charadrius alexandrinus Linnaeus, 1758
Теңіз шүрілдегі
Kentish Plover male, summer 1 / 3

male, summer Kuryk. Mangistau.

all species photos · 494 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠17 cm, wingspan 42–⁠48 cmweight 35–⁠50 g
when to see it
March — September
on the site
494 observationslast: 22 Jul 2026

Description

Немного крупнее малого зуйка, на более высоких черных ногах. Самец и самка в брачном наряде хорошо различимы. У самца буровато-рыжие темя и затылок, черные полосы поперек лба и через глаза; на границе груди и шеи с каждой стороны по черному пятну, которые выглядят как остатки "галстука", разорванного посередине, чем морской зуек наиболее заметно отличается от других зуйков. У самки черные и рыжие элементы оперения заменены рыжевато-серыми. Линька в зимний наряд начинается в середине июня - июле, самцы приобретают "самочью" окраску. Молодые выглядят так же, но светлее, с охристым налетом на темных участках оперения и рыжеватым чешуйчатым рисунком на спине и кроющих крыла. Во всех нарядах вдоль крыла есть белая полоса, по бокам хвоста много белого, особенно в его основании. Клюв черный, ноги трехпалые темно-бурые, серые или черные. Вес 35-50 г, длина 15-17, крыло 10.2-12.3, размах 42-48 см.

Distribution

Breeds and occurs migration in the most of plains of Kazakhstan, in north to Kamysh-Samar lakes, Naurzum, Selety-Tengiz lake, Zaysan depression and Pavlodar Trans-Irtysh area. On August 26, 1980 and September 8-9, 1981 observed on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 494 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits usually the sandy and muddy shores of salty lakes, but sometimes also the saline soil areas next to the fresh water. On migration occurs in addtion to the said landscapes also on ponds and near artesian wells. In spring arrives by pairs or in small groups in the end of March or in April. Migration finishes up to early June. Breeds in separate pairs sometimes at 50-70 m one from another, often together with terns, pratincoles, stilts and other birds. Nest is common shallow hole in the sand or saline-soil; a few days after the laying the eggs are dipped into the sand or in the vegetation dust on 1/3 or even more. Clutch of 3-4 eggs is produced in the end of April to June. Both parents incubate and care for chicks which hatch in May to July. Probably has two broods per breeding season. In July at some places the adult birds get together for moulting to flocks of 40-50 birds. Autumn migration begins in August, this time the flocks of up to 100-150 birds are not rare. From northern areas birds fly off in the first decade of September, from southern ones in the end of September – early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.