Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

White-throated Robin

Irania gutturalis Guerin-Meneville, 1843
Ақтамақ бұлбұл
White-throated Robin male 1 / 2

male Karatau, Southern Kazakhstan region

all species photos · 15 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠19 cm, wingspan 20–⁠26 cmweight 22–⁠25 g
when to see it
May — August
on the site
15 observationslast: 15 May 2020

Description

При общем соловьином облике белошейка крупнее всех своих собратьев (включая и варакушку) и очень эффектно раскрашен. У взрослого самца в брачном наряде спинная сторона шиферно-серая, над глазом – яркая белая бровь; бока головы, крылья и хвост черные; брюхо ржавчато-рыжее, белеющее к подхвостью; на горле – яркий белый треугольник на ярко-рыжем фоне. Самка окрашена светлее и тусклее: верхняя сторона у нее охристо-пепельная, маховые светло-бурые, рулевые темно-бурые; нижняя сторона грязно-рыжеватая, иногда с серым чешуйчатым рисунком; бока головы бурые с охристым налетом, белой полосы над глазом нет. Молодые окрашены, как самки, но отличаются от них наличием охристых пятен на вершинах первостепенных и второстепенных маховых и охристых каемок на второстепенных маховых. Вес 22-25 г, длина 15-19, размах 20-26 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration in Western Tien Shan: at Chimgan, on Ugam and Pskem rivers, in Talasskiy Alatau to east up to Kirgizskiy Alatau and in Karatau to the north up to Mynzhilke. In early May 1984 three males observed in Malaysary Mts., Dzhungarskiy Alatau. At 7 June 2003 two pairs recorded in Syugaty ridge, Zailiyskiy Alatau. On migration rarely occurs at Chokpak Pass, where ringed 17 May 1987. Single specimen (late May 1882) collected near Orenburg.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 15 →

Biology

Common breeding summer resident. Inhabits dry mountain slopes with rocky outcrops and bushes (dogrose, argan tree, buckthorn, barberry, hawthorn, rowan-tree, juniper) at 800-2200 m. On migration occurs in woodland belts also. In spring arrives in late April. Breeds in separate pairs, quite far from each other. Nest is built in bush at 0.3-0.5 m above the ground, from grass stems and bast lined with dry grass and bast strips by female only. Clutch of 4-5 eggs in early May – beginning of June. Both parents feed juveniles, which fledge in mid-June. Independent juveniles observed in mid-July. In Talasskiy Alatau latest birds recorded in end August – mid-September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.