Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Treecreeper

Certhia familiaris Linnaeus, 1758
Кәдімгі шиқылдақ
Common Treecreeper

West Kazakhstan region, Syrymsky district, Ulenta

all species photos · 306 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
11–⁠16 cm, wingspan 18–⁠20 cmweight 7–⁠13 g
when to see it
March — Septemberwinters: October — February
on the site
306 observationslast: 1 Nov 2026
videos
3

Description

Меньше воробья. Окраска покровительственная, под цвет древесной коры. Низ тела беловатый, верх бурый с многочисленными белыми штрихами. Клюв тонкий и изогнут книзу, для воробьиной птицы довольно длинный. Подвижная птица, держится почти исключительно невысоко на стволах деревьев, передвигаясь по ним снизу вверх, при этом опирается на хвост. Половых и сезонных отличий в окраске нет. Молодые в гнездовом наряде похожи на взрослых, несколько более тусклые, верх светлее (более крупные и округлые пестрины), низ с бурым налетом. Вес 7-13 г, длина 11-16, крыло 5,9-7,1, размах 18-20 см.

Distribution

Breeds in mountains of Eastern and South-Eastern Kazakhstan. On wintering occurs also in the Ural valley and in Southern Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 306 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Rare resident, or in some places rare winter visitor. Inhabits the coniferous, mixed and deciduous mountain forests, especially old forests with mossy trees, at altitudes 1400-2500 m; out of breeding season occurs in gardens, groves and villages. Pairs are formed in March, nest is constructed in April – May. Nest is located in spruce, larch, birch tree-holes, under the bark, in stump cavities, under the house roof, in crevice between boards, and very rare in fork of branches, at height 0.5-4 m above the ground. Nest is built by female for about two weeks, from thin spruce twigs, dry grass, moss and bast and is lined with hair and plenty of feathers. Clutches of 4-9, usually 5-7 eggs is laid in early May – mid-June. Only female incubates clutch for 15-16 days, male bring her the food. Both parents feed juveniles which fledge at age 22-23 days old, in early June to early July. From October to February disperses singly or in small groups outside of breeding places.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.