Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Bar-tailed Treecreeper

Certhia himalayana Vigors, 1832
Тау шиқылдағы
Bar-tailed Treecreeper

Tajikistan. Iskanderkul lake.

all species photos · 1 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
January — August
on the site
1 observationlast: 30 Oct 2010

Description

По внешнему виду очень походит на обыкновенную пищуху, отличается несколько большми размерами, более длинным клювом и, главное, полосатым хвостом. У взрослых самцов и самок спинная сторона серо-бурая с бледными округлыми пятнами. На концах перьев узкие коричневые каемки. Бока спины и надхвостье с желтоватым оттенком. Низ тела белый или желтовато-белый с легким серым оттенком, усиливающимся по бокам. Большие кроющие крыла и задние второстепенные маховые имеют слабую поперечную полосатость. Крылья сверху покрыты беловатыми светло-охристыми и темными пятнами. Низ крыла серый, с широкой поперечной желтоватой полосой. Надклювье черно-рогового цвета, подклювье в основной половине светлее. Ноги светло-бурые. Радужина коричневая. Молодые бледнее, верх у них более пестрый, на нижней стороне развит грязно-серый тон. Размеры: крыло 67-75, хвост 63-75, цевка 15-17.6, клюв 16.8-22.8 мм.

Distribution

At once shot in winter in mountains on Ugam valley. Visual observations in Aksu-Dzhabagly Reserve in July and January (1948, 1956) not confirmed by collection skins, but 25 March 1995 one bird obtained in Dzhabagly village. In upper current of Pskem river observed 31 August 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1 →

Biology

Very rare vagrant. Inhabits juniper forest at altitudes 1500-2000 m, on dispersal visits the deciduous forests. There are no data on this species from the territory of Kazakhstan.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. “Птицы Казахстана” том 4. «Наука». Алма-Ата, 1972.