Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Wallcreeper

Tichodroma muraria Linnaeus, 1766
Жарқұс
Wallcreeper summer 1 / 3

summer Cosmostation, Big Almaty Lake, Ile Alatau National Park

all species photos · 154 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 15–⁠19 g
when to see it
April — Septemberwinters: October — March
on the site
154 observationslast: 4 Nov 2026

Description

Взрослые стенолазы в брачном наряде с верхней стороны окрашены в серый цвет, более темный на голове и надхвостье и пепельный на спине и плечах. Нижняя сторона темно-серая, за исключением черного зоба, горла и щек. Маховые буро-черные с красными наружными опахалами. Наибольшего развития красный цвет достигает на пятом-восьмом маховых, занимая почти 2/3 опахала от основания, отсутствует на первом-третьем и занимает лишь срединную часть ближе к проксимальной части крыла, почти исчезая на третьестепенных маховых. Второстепенные маховые и часть первостепенных имеют на своих вершинах светло-серые каемки, постепенно исчезающие к основанию и к концу крыла. На внутренних опахалах пятого-восьмого первостепенных маховых по два больших овальных белых пятна. У некоторых птиц по одному пятну, расположенному ближе к основанию пера, сохраняется на шестом, седьмом и даже восьмом маховых, имея то белую, то охристую окраску. Большие кроющие крыла темно-бурые с карминно-красным наружным опахалом. Малые и средние кроющие карминно-красные. Хвост черно-бурый, с серой вершинной каймой, две крайние пары рулевых имеют предвершинные белые пятна. После осенней линьки голова становится охристо-серой, горло и зоб беловатыми, мантия более светлой. Самки бывают окрашены несколько бледнее самцов. Клюв длинный изогнутый черный, ноги черные. Радужина коричневая. У молодых более короткий и прямой клюв. Горло и зоб по окраске слабо отличаются от брюха. Серый цвет с примесью охристого, красные тона бледнее, спина светлее, чем у взрослых. Размеры: крыло 86.5-106, хвост 54-65, цевка 22.4-23.5, клюв 21.5-42.2 мм. Вес 15-19 гр.

Distribution

Breeds in upper reaches of Pskem and Chatkal rivers near Chimgan, in some points of Talasskiy Alatau, probably in Kirgizskiy Alatau too (no datas). Lives also in Zailiyskiy Alatau and Ketmen ridges, in Dzhungarskiy Alatau (at Dzharkent and upper course of Karatal river) and in Saur. On dispersal and in winter it comes down to Almaty, northern foothills of Dzhungarsky Alatau, Malay Sary, Chu-Iliyskiye Mts., Chimkent and Arys.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 154 →

Biology

Rare resident. Inhabits rocky gorges with cliffs at altitudes 2800-3500 m, but during dispersal visits foothills (Almaty) and low dry mountains with rocks or clay precipices on plains. The wandering route can move away up to 250-500 km from the breeding place. In December 18-21, 2003 18 birds recorded on clay precipices of Chardara reservoir. Pairs are formed in April. Nest is located in cracks of vertical cliffs at height to 100 m above the cliff’s bottom and at a depth of 0.5 – 1 m from entrance; nest is built from moss, dry grass and hair and is lined with plenty of hair and feathers. Clutch of 2-5 eggs is laid in June – July. Female incubates clutch, male feed her. Both parents feed juveniles which fledge in mid-July – early August. Brood breaks up after a short time, and most of the year birds occur singly. Autumn dispersal begins in end of September – October; birds live outside the breeding places up to March.

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. "Наука". Алма-Ата, 1972. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.