Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Nuthatch

Sitta europaea Linnaeus, 1758
Орман көктекесі
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠16 cm, wingspan 25–⁠28 cmweight 15–⁠26 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
486 observationslast: 4 Nov 2026
videos
2

Description

Коренастая короткохвостая птица размером с воробья. Верх голубовато-серый, низ белый с легким желтоватым оттенком, клюв прямой и довольно длинный, через глаз проходит черная полоса. На подхвостье каштаново-рыжие перья с белыми пятнами. Чаще всего поползня можно видеть деятельно обшаривающим стволы деревьев, по вертикальной поверхности которых он одинаково легко передвигается как вверх, так и вниз головой, как и боком. На боках может быть более или менее выражен каштановый цвет. В основном на территории Казахстана распространен сибирский подвид (Sitta europaea asiatica), у представителей которого каштановый цвет на боках почти отсутствует, чаще всего весь низ белый. В долине Урала может встречаться скандинавский подвид (Sitta europaea europaea). У самцов этого подвида низ и бока белые, ближе к хвосту на боку есть каштановые перья; у самок каштановый цвет более тусклый, но занимает больше места, он мягко разлит по всему боку. Сезонные вариации окраски незначительны. Молодые в гнездовом пере похожи на взрослых, имеют буроватый оттенок серого верха и черной полосы через глаз, низ коричневатый. Осенью, после линьки, становятся неотличимыми от взрослых. Вес 15-26 г, длина 13-16, крыло 7,3-9,2, размах 25-28 см.

Distribution

Breeds in Altai and in Trans-Irtysh area. In the northern parts of Kazakhstan occurs on winter dispersals. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 486 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common resident, in places rare winter visitor. Inhabits the coniferous, mixed and deciduous forests on plains and in mountains at altitudes to 1900 m. On dispersal occurs in deciduous forests in Ural valley. Pairs are formed in March – mid April. Nest is located in tree hole (larch, birch) at height 2-20 m above the ground; nest is built from bark, plant bast and leaves. If the hole entrance is too large, then birds plaster its by clay leaving a hole diameter of 25-35 mm. Only female constructs nest, male escorts her. Clutch of 5-10, usually 6-8 eggs is laid in early May – early June. Female incubates clutch about two weeks, both parents feed juveniles which fledge at age 21-24 days old, in mid-June to mid-July. Broods stay together until mid-August. Very rarely occurs on dispersal in Ural valley in October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.