Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eastern Rock Nuthatch

Sitta tephronota Sharpe, 1872
Жартас көктекесі
Eastern Rock Nuthatch 1 / 2

Degeres, Zhambyl region, Almaty oblast

all species photos · 178 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 31.5–⁠38.3 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
178 observationslast: 13 Sep 2026

Description

Взрослые птицы сверху пепельно-серые. По бокам головы от клюва к плечам идут черные полосы. Горло, щеки и кроющие уха белые с легким охристым оттенком. От груди к задней части тела охристый цвет постепенно усиливается и на брюхе становится охристо-рыжеватым. Первостепенные маховые темного серо-бурого цвета, второстепенные серые, с небольшой примесью бурого. Такого же цвета центральная пара рулевых. Остальные рулевые темно-бурые с более светлыми наружными опахалами. У крайних рулевых большая часть наружного опахала и вершинное пятно внутреннего охристые, у следующей пары рулевых остается лишь небольшое охристое пятно на вершине внутреннего опахала. Клюв черно-бурый, с более светлым основанием подклювья. Ноги голубовато-серые. Радужина коричневая. Половой диморфизм в окраске не выражен. Молодые отличаются более грязноватым тоном окраски. Охристо-рыжеватый цвет брюха у них бледнее. Черные полосы по бокам головы с бурым оттенком. Размеры: крыло 82-89, хвост 50-58, цевка 23-28, клюв 15.2-18.8 мм. Вес: 31.5-38.3 гр.

Distribution

Breeds in Western Tien Shan (Pskem and Ugam ridges, Talasskiy Alatau, Kazgurt, Borolday, southern part of Karatau), in Kirgizskiy and western part of Zailiyskiy Alatau eastward to Chemolgan gorge, Turaygyr and Charyn canyon, in Chu-Iliyskiye Mts., in Dzhungarskiy Alatau and its spurs (Malay Sary, Chulak, Kalkany, Matay), in north to Abakumovka. Breeds also in Pistelitau in Southern Kyzylkum desert. On dispersal it not observed outside the breeding area.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 178 →

Biology

Common resident. Inhabits the rocky gorges with cliffs on mountain usually forestless slopes, at altitudes 400-2000 m, where occurs all the year around. Breeds in separate pairs fairly far one from another. Nest is located on rock or rarely on grave clay monument, at height 1-30 m above the ground; nest is built from clay, and resembles a jug attached to a rock by bottom. The weight of this bulky construction is 3-5, up to 18 kilograms. The nest chamber lined with dry grass, feathers and hair. Both parents construct nest which used in several next years. Clutch of 4-9, usually 5-7 eggs is laid in early April to first ten days of June. Female incubates only, male brings her the food. Both parents feed juveniles which fledge in mid-May to end of July. A fairly long time the broods stay together and do not break up (to September), but most of the year birds live singly.

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. "Наука". Алма-Ата, 1972. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.