Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

European Bee-eater

Merops apiaster Linnaeus, 1758
Сары боздақ
European Bee-eater adult 1 / 3

adult Talgar, Almaty oblast

all species photos · 677 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
23–⁠30 cm, wingspan 40–⁠49 cmweight 45–⁠80 g
when to see it
April — October
on the site
677 observationslast: 25 Jul 2026
videos
2

Description

Размером со скворца. Верх головы и передняя часть спины каштановые, задняя часть спины и поясница золотисто-рыжие. Кроющие хвоста голубовато-зеленые, рулевые зеленовато-синие с темными вершинами. Уздечка, полоса, идущая через глаз, и кроющие уха черные. Подбородок и горло ярко-желтые. Бока головы зеленовато-голубого цвета, брюшная сторона зеленовато-голубая. Клюв черный. Центральная пара рулевых удлиненная и заостренная. Самец и самка размером одинаковы и очень похожи по окраске, самец немного крупнее. У самки более заметен зеленый налет на коричневых участках оперения в передней части шапочки, на спине и крыльях. Осенняя окраска сходна с брачной и появляется уже в августе, после отлета из мест гнездования. Молодые заметно отличаются от взрослых однообразным, почти сплошь серовато-зеленым цветом верха тела и крыльев, грудь и брюшко голубовато-зеленоватые, центральная пара рулевых лишь слегка выступает за обрез хвоста. Вес 45-80 г, длина 23-30, крыло 14,0-15,9, размах 40-49 см.

Distribution

Breeds mostly in southern half of Kazakhstan, in north to lower reaches of Ilek river and Aktau mountains, Naurzum, Uly-Zhilanchik, southern coast of Balkhash lake, Semipalatinsk, Berezovka and Narym villages . Dispersal birds were observed 28 August 1958 near Zharkol lake, to south of Ishim river and 23 May 1978 in Kurgaldzhino. On migration occurs in south from breeding range.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 677 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the open plain or hilly landscapes with soil or clay precipices; the river valleys and shores of lakes, especially near villages and towns. Appears in second half of April – mid-May in flocks of 10-70 birds. At Chokpak Pass latest migrants recorded in end of May. Breeds in colonies numbering from few to 30-40 pairs, by singly pair very rare. Nest is located in precipice hole depth of 1-2 m, excavated by both partners for 10-15 days; hole is finished by nest chamber without any lining. Later there is a layer of eructated the chitinous covering of insects. Clutch of 4-7 eggs is laid in end of May – June. Both parents incubate for about 20 days and then feed juveniles, which fledge at age about a month, in end July to first half of August. As soon as juveniles fledge the birds begin to disperse, and gather on wires along the roads and especially near apiaries. Intensive autumn migration is in first half of September, by flocks (adults and juveniles together) of several dozen up to 100-150 birds. Latest birds recorded in end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Жизнь Животных" том 5. Птицы. Москва. "Просвещение", 1970. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.