Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Blue-cheeked Bee-eater

Merops persicus Pallas, 1773
Жасыл боздақ
Blue-cheeked Bee-eater adult 1 / 3

adult Kyzylkum desert, South Kazakhstan Region

all species photos · 339 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
April — October
on the site
339 observationslast: 4 Nov 2026

Description

Размером со скворца. Самцы и самки окрашены одинаково, самки отличаются несколько меньшей величиной и менее длинными средними рулевыми. Общая окраска яркая, зеленая. Лоб беловатый у основания клюва. Белый цвет на лбу затем переходит в голубой, простирающийся в виде полоски над глазом. Уздечка, полоса под глазом и кроющие уха черные. Щеки голубые. Подбородок желтый. Желтый цвет на подбородке, на горле переходит в коричневый, образующий здесь большое пятно. Верх головы, спина, грудь и брюхо изумрудно-зеленые. Надхвостье и внутренние второстепенные маховые голубоватые, крылья сверху зеленые, концы первостепенных маховых буроватые, подбой крыла коричневато-охристый. Рулевые сверху зеленые, концы средней удлиненной пары буроватые. Молодые в первом гнездовом наряде бледно-буровато-зеленые. Клюв у зеленой щурки несколько слабее, чем у золотистой, и немного длиннее.

Distribution

Breeds in southern Kazakhstan, in north up to Novaya Kazanka, Raygorodok villages and Srym natural boundary on Uil river, north of Aral Sea at Akespe station, Betpak-Dala at Chulak-Espe and Ile mouth. 3 or 4 pairs bred on western shore of Alakol lake in 1993. Vagrants recorded near Orenburg, in Naurzum Reserve (flock of 12 birds recorded 14 August 2002), in lower reaches of Turgay river (5 July 1975) and in Kurgaldzhino (20 June – 2 July 1970).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 339 →

Biology

Common, in places rare breeding migrant. Inhabits the flat and hilly sand deserts, often near lakes, river valleys, irrigation channels. Arrives in mid-April – early May by flocks up to 20-50 birds, migration finishes at early June. Breeds in colonies of a few to six hundreds pairs (in Kyzylkum desert). Nesting hole depth of 130-290 cm excavated by both partners for 6-10 days in clay precipices or in consistent sand. The strong winds fill the hole entrance with sand, and birds regularly clean it. Clutch of 4-9 eggs is laid in mid-May – early June. Female incubates only, male feeds her and juveniles which fledge from mid-July. Autumn migration begins in August, most birds fly off in first half of September, latest flocks recorded on Chokpak Pass 12 October 2000 and 20 October 1973.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. “Птицы Казахстана” под редакцией И.А.Долгушина, том 3, Алма-Ата, 1970. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.