Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Oriental Cuckoo

Cuculus saturatus Blyth, 1843
Меңіреу көкек
Oriental Cuckoo

VKO Katon-Karagay

all species photos · 8 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
30–⁠32 cm, wingspan 51–⁠57 cmweight 70–⁠150 g
when to see it
May — September
on the site
8 observationslast: 29 May 2026

Description

Очень похожа на обыкновенную кукушку, немного меньше, с более темными и широкими полосами на нижней стороне тела. Тоже есть окрасочный диморфизм. У птиц серой морфы (самцов и самок) подхвостье с палевым оттенком. Самка серой морфы отличается от самца (не всегда!) рыжим налетом и полосатостью на шее. Наиболее четкий отличительный контактный признак глухой кукушки - белые, без темных полос, кроющие перья кисти (издали не видны). Молодые в гнездовом наряде имеют однотонно или с неясными полосами темно-серый цвет верха головы, горла, зоба и верха груди, контрастирующий с остальным полосатым низом. Этим оперенные птенцы и молодые до первой линьки (она проходит на зимовках) отличаются от молодых обыкновенных кукушек. Вес 70-150 г, длина 30-32, крыло 17,5 - 22,1, размах 51-57 см.

Distribution

Breeds in taiga forests of Southwest Altai, in pine forests of Kalbinskiy Altai, probably in Saur and Tarbagatay ridges (Sushkin, 1925; Khakhlov, 1928). In summer observed in tape pine forest of Pavlodarskoye Trans-Irtysh'e (Kovshar, Khrokov, 1993). On migration occurs on plains only. Recorded on Mangyshlak (11 May 1965), lower current of Ural valley (25 May 1907), close to Tashkent (5 and 14 May 1908) and Turkestan (3 May 1909), on Syrdarya valley nearby of Chinaz (2 May 1907 and 29 May 1911), in Karatau foothills and Borolday (17 May 1959 and 14 May 2000), on Irgiz valley (10 May 1898), in Naurzum Reserve (18 May 1934) and close to Kustanay, on Selety-Teniz lake, on Irtysh valley near Semipalatinsk. One bird was obtained on western coast of Alakol lake at 13 May 1968. No records in Tien Shan and Dzhungarskiy Alatau.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 8 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits spruce, fir forests, marshy birch groves, subalpine larch forests at 1500-1900 m. On migration occurs in shrubs or forests on plains. In spring arrives in early May – early June, migration finishes mid-June. Main hosts are Yellow-browed and Greenish Warblers. Cuckoo eggs recorded in end of May – early July, fledglings in mid-July – mid-August. Adults leave breeding places before mid-July, juveniles in end of August. On plain recorded until early September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.