Common Cuckoo
Cuculus canorus Linnaeus, 1758
Кәдімгі көкек


1 / 3
male VKO Katon-Karagay
female Ile region, Almaty oblast
juvenile Korgalzhin State Natural Reserve, Akmola oblast
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 32–34 cm, wingspan 55–65 cmweight 80–190 g
- when to see it
- April — September
- on the site
- 723 observationslast: 15 Sep 2026
- videos
- 5
Description
Размером с дрозда, но выглядит крупнее. У самца верх тела, крыльев, а также голова, шея и зоб однотонно серые. Грудь и брюхо белые, с поперечными серыми полосами. Самки имеют в целом такую же окраску, но оперение горла и зоба рыжеватое, сверху на спине и крыльях бурый налет, на кроющих крыла есть темные пестринки. У некоторых самок эти особенности выражены слабо или вовсе отсутствуют, окраска как у самца. Есть самки довольно редкой так называемой "рыжей морфы", у которых серый цвет верха заменен рыжим, с темным поперечным рисунком. Ноги у взрослых птиц желтые, коротенькие, два пальца направлены вперед и два - назад. Глаза оранжевые или желтые. Самцы в среднем немного крупнее самок. Сезонных изменений в окраске нет. В полете кукушка напоминает небольшого ястреба или соколка. Молодые до отлета похожи на самок и тоже бывают серой и рыжей морфы. У них на кроющих крыла и спины светлые каемки, глаза коричневые, на темени и затылке обычно есть белые пятна неправильной формы. Молодые еще в гнезде имеют четкую поперечную полосатость на горле, зобе и груди, как и на всей нижней стороне тела, чем хорошо отличаются от молодых глухих кукушек. Вес 80-190 г, длина 32-34, крыло 20.4-23.6, размах 55-65 см.
Distribution
On migration occurs everywhere, breeds in almost all regions of Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Common Cuckoo Cuculus canorus canorus
- Eastern Common Cuckoo Cuculus canorus subtelephonus
Latest observations
all species photos · 723 →Species videos · 5
all species videos · 5 →Biology
Common breeding migrant. Inhabits the forests and meadows in river valleys; deciduous, mixed and coniferous forests on plains and in mountains up to 2000 (Altai) – 3000m (Tien Shan); lakes with reed-beds; parks and gardens. Arrives in mid-April – May. Last migrants recorded in early June. Breeding coincides with breeding period of its main hosts (Warblers, Yellow, White, Masked and Grey Wagtails, Bluethroat, Turkestan Shrike, Long-tailed Shrike, Stonechat, Himalayan Rubythroat, Severtzov’s Tit-warbler, Black-throated and Brown Accentors, Red-headed Bunting). Cuckoo eggs were recorded from mid-May up to early July, fledglings in end June to early August. At once the observing Cuckoo found the nest of Himalayan Rubythroat with clutch at the late stage of incubation and ate all eggs. The same behaviour in two nests of White Wagtail was observed in Ural valley. At such manner Cuckoo stimulates the repeated breeding of its host. Autumn migration begins in end of July – August, latest birds recorded in end September – mid-October, at Chokpak Pass singles ringed 20 September 2004 and 4 October 2000.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.
12



