Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Great Bustard

Otis tarda Linnaeus, 1758
Дуадақ
Great Bustard

Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 117 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · I IUCN ENendangered
sizes
80–⁠120 cm, wingspan 190–⁠260 cm
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
117 observationslast: 7 Oct 2026

Description

Крупная птица, приблизительно с индюка. Половой диморфизм выражен в основном в размерах: самец гораздо крупнее, у него на раскрытом крыле сверху белый цвет преобладает, у самки его меньше из-за большей площади рыжих кроющих. На сложенном крыле белое поле у самца видно, а у самки, как правило – нет. Сезонные различия в окраске незначительны. Весной у самца "усы" из удлиненных белых перьев, на шее снизу преобладает рыжий цвет. После середины лета "усов" нет, рыжие перья на шее большей частью сменяются на серые, как у самки. Молодые до сентября-октября похожи на самку, но светлее и более рыжие, на голове и шее серые перья вперемежку с рыжими, черные пестрины на спине менее четкие, подхвостье полосатое (у взрослых – чисто белое). Приобретают полный брачный наряд в возрасте от 3 до 6 лет. У впервые участвующих в размножении самцов могут отсутствовать "усы", рыжина на шее слабее. Вес взрослых самцов 7–12 кг (известны экземпляры до 20), самок – 4–8 кг, длина 80–120, крыло самцов 59.5–70.0, самок – 47.0–66.0, размах 190–260 см.

Distribution

Irregularly breeds in steppes and semi-deserts of northern part of Kazakhstan, in south up to Telnov village (Volga-Ural interfluves), Aktau mountain in Utva-Ilek interfluves, lower reaches of Turgay river, Kurgaldzhin lakes. In summer occasionally observed in May district and near Shiganak lake in Pavlodar oblast, on Ustyurt (4 June 2001), on Shemolgan valley and in Kanshengel area. Nests in Zaysan depression, in foothills of Southern Altai and Tarbagatay, in Chiliktinskaya valley also. Probably breeds in southern foothills of Tarbagatay where in some places the pairs of Bustards occur in summer almost every year. On migration occurs in southern regions. Winters in area adjacent to Northern Caspian Sea and in south from Shymkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 117 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the flat and hilly steppe landscapes both in plains and mountains to 1500 m in Tarbagatay and 1800 m in Chiliktinskaya valley; prefers areas with mostly feather-grass or wormwood vegetation; wheatgrass meadows with sparse reeds on the shores of dried lakes, or very rarely the fallow lands. In spring appears by pairs or small flocks in the end of February – March in southern regions, in April – early May in northern ones. At Chokpak Pass the latest migrants observed in mid-May. Breeds by separate pairs or in small groups if one male has 2-3 females. Female builds the nest on the ground in very shallow hole barely lined by dry grass. Clutch of 1-3 eggs is laid in end of April – May. Only female incubates clutch for 25-30 days and then care for offspring which hatches in May – June. In the end of July – August juveniles begin to fly and broods join in flocks. Autumn migration begins in the second half of August, and continues in September and October. Odd birds linger until mid-November, and in case of favourable feeding conditions winters in southern Kazakhstan.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.