Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Bustard

Tetrax tetrax Linnaeus, 1758
Безгелдек
Little Bustard male 1 / 3

male Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 432 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN NTnear threatened
sizes
40–⁠45 cm, wingspan 105–⁠115 cmweight 550–⁠950 g
when to see it
March — October
on the site
432 observationslast: 28 Oct 2026

Description

Размеры средние - с курицу. Основной тон окраски верха тела - песочный, с бурыми пестринами. Вся брюшная сторона и крылья снизу чисто белые, сверху на крыле большое белое поле. В брачное время у самца на шее широкие черные и белые полосы, которые к середине лета пропадают, и голова с шеей становятся, как и у самок, одного цвета со спиной. В небрачное время самцы отличаются от самок наличием поперечного струйчатого рисунка на спине и кроющих крыла (издали не видно), 4-е (считая снаружи) маховое перо укороченное. По размерам самец и самка почти не отличаются. У молодых самочья окраска, но первостепенные маховые не черные, а с бурыми и охристыми полосами. Часть этих перьев (наружные) сохраняются до следующего лета. Брачный наряд появляется у самцов ко второй весне (3-й календарный год). Вес 550-950 г, длина 40-45, крыло 23.8-25.9, размах 105-115 см.

Distribution

Breeds mostly in flat and hilly steppes and semi-deserts of northern part of Kazakhstan, in south to Kamysh-Samar lakes, mouths of Ural and Emba rivers, Baykonur, Karsakpay, Ayaguz, Zaysan lake, and also on foothills of Southern Altai, Tarbagatay, Dzhungarskiy Alatau and Western Tien Shan (Karatau ridge). On migration occurs on Mangyshlak and in Southern Kazakhstan. Vagrants observed on Markakol lake 10 May 1979 and 17-18 May 1983.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 432 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the virgin feather-grass steppes with dense grass and rare shrubs, or the wormwood–feather-grass areas in the lake depressions in deserts and foothills. Appears in March on southern regions or in April on northern ones, by small flocks. Males display on mating site particularly active in morning and evening, females gather around males. Nest is built on ground in very shallow hole barely lined by dry grass, and usually carefully camouflaged by the surrounding tall grass. Clutch of 3-11, usually 3-5 eggs is laid in May – June. Only female incubates clutch for 28-30 days. Participation of male in care for offspring is unknown. Chicks hatch in end of May – June. Some researchers observed broods with both parents, but others with female only. Sometimes clutches are destroyed by wolves, red foxes, corsac foxes, badgers and steppe polecats. Re-nesting is unknown. Males display up to early-mid July. In second half of August as soon as broods join in flocks sometimes numbering up to several hundreds birds the autumn migration begins. Most of birds migrate in September – October. In northern areas Little Bustards disappear in October, in southern ones in first ten days of November. On Chokpak Pass three flocks of 90, 49 and 11 birds observed 28 October 2001.

Sources

В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.