Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Velvet Scoter

Melanitta fusca Linnaeus, 1758
Кәдімгі тұрпан
conservation status
Red Book of Kazakhstan · III IUCN VUvulnerable
sizes
51–⁠58 cm, wingspan 90–⁠100 cmweight 1.4–⁠1.9 kg
on the site
2 observationslast: 15 Dec 2022

Description

Крупная морская утка с толстой шеей и клиновидной формой головы. У самца оперение бархатно-черное, под белым глазом маленькое полукруглое белое пятно. Слегка вздутый у основания клюв оранжево-желтый с темными краями надклювья и с черным вздутием у лба и оранжевым ноготком. В отличие от горбоносого турпана ноздри щелевидные, оперение заходит на клюв одним мыском – со лба по коньку. Лапы малиново-красные с черными перепонками. Глаза у самца белые, у самки темные. После летней линьки черное оперение самца приобретает буроватый оттенок, без блеска. Самка темно-бурая, на щеке два размытых беловатых пятна, очень похожа на самку горбоносого турпана, но несколько светлее. Молодые похожи на самок, но слегка «рябые». Годовалые самцы буровато-черные, без светлого пятнышка под глазом, с «самочьим» светлым пятном у клюва и серыми глазами. Во всех нарядах летящие турпаны хорошо отличаются от синьги белым зеркалом на второстепенных маховых, хорошо видным сверху и снизу. Самец отличается от самца горбоносого турпана формой головы и клюва, самка с расстояния неопределимы. Длина 51-58, размах 90-100 см; масса 1,4-1,9 кг.

Distribution

Breeding by places on lakes in Central and Northern Kazakhstan (Kurgaldzhino, Saumalkol' lake, Borovoye lake), also on Malybay lake in the Pavlodar region (Solomatin, 1999b). Seen at summer in Semipalatinsk area adjacent to Irtysh river, where in mid-July 1961 a pair observed during several days and later a male only (possibly nesting?) (Panchenko, 1968). At once second-year male shot 18 July 1984. On migration recorded from coast of Mangyshlak and lower reaches of Ilek river to middle Syrdarya river, around Semipalatinsk and on Kapchagay reservoir (Erokhov, 2002d).

Latest observations

all species photos · 2 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits fresh and slightly salty lakes with reed beds and large areas of deep water. In spring migrates mid-April –end May in pairs and small flocks of up to a dozen birds. Nest is built on ground under grass canopy (up to 1 km from lake) from dry grass and reed leaves or on floating dry reed-bed heaps among shallow water. Clutches of 7-10 eggs mid-June – early July. Most juveniles hatch in July. Autumn migration continues mid-September – end November.

Sources

Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.