Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black Stork

Ciconia nigra Linnaeus, 1758
Қара дегелек
Black Stork adult 1 / 3

adult Markakol Lake, Eastern Kazakhstan

all species photos · 318 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · III IUCN LCleast concern
sizes
90–⁠100 cm, wingspan 185–⁠205 cmweight 3 kg
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
318 observationslast: 26 Jul 2026
videos
3

Description

Крупная длинноногая длинношейная птица, телосложением полная копия широко известного всем белого аиста. Большая часть оперения черная с фиолетовым и зеленым отливом. Нижняя сторона туловища белая. Клюв, голая кожа вокруг глаз и ноги малиново-красные. Сходных видов нет. Самцы и самки окрашены одинаково, у молодых оперение бурое, без блеска, со светлыми пестринами. Вес около 3 кг, длина 90-100, крыло 52.0-60.0, размах 185-205 см.

Distribution

Occupies mountains of Tien Shan, Dzhungar Alatau, Tarbagatay, Saur, Monrak, Southwest Altai, Kalbinskiy Altai and Kazakh Uplands. Rare breeds in Tentek river delta and in Charyn river valley. Nests were also found on Mugodzhary ridge. More widespread on migration. The unusual cluster of Black Storks (in total 94 birds) was observed from August 29 to September 7, 1995 at the reservoir Ters-Ashibulak.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 318 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits mountains with meadows near the shallow water (not far than 10-15 km from nest), rarely human visited. In spring arrives in the end of February – early March in southern areas, in the end of March – mid-April in northern ones, and in highlands of Western Altai in early May only. Late migrants observed up to early June. Pairs nest separately. Birds with sticks in bills were observed at Western Altai in end of April – early May. Nest built from the thick twigs and usually used during some years; nest is located on the trees, or in the recess, or on inaccessible rock-benches. Inner cup is lined with the dry grass, leaves and hair. Clutch of 2-5, rarely of 6 eggs is produced in early May to early July. Both parents incubate clutch for 32-46 days and later feed juveniles, which fledge in mid-July – August. Autumn migration begins in the end of August, most birds fly out in September – October, in flocks of 40-50 birds. Individual birds occasionally winter in the south of Kazakhstan, on lower Keles river and on Chirchik river.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.