Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

White Stork

Ciconia ciconia Linnaeus, 1758
Ақ дегелек
White Stork adult and nestling 1 / 2

adult and nestling Aspara, Merke region, Zhambyl oblast

all species photos · 109 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
100–⁠115 cm, wingspan 195–⁠215 cmweight 2.2–⁠4.4 kg
when to see it
February — Septemberwinters: October — January
on the site
109 observationslast: 19 Apr 2026
videos
1

Description

Крупная птица с длинной шеей и длинными ногами, телосложением похож на черного аиста, немного крупнее, все оперение белое, за исключением черных маховых (всех). У сидящей птицы крылья сложены так, что почти вся задняя половина профиля птицы черная. Клюв и ноги оранжево-красные. От белой цапли отличается черными маховыми, красным цветом ног и клюва, в полете - еще и вытянутой шеей. Самец и самка внешне не отличаются. У молодых окраска оперения как у взрослых, но белый цвет не столь чистый, клюв и ноги бурые или розовые с черноватой "грязью". Вес 2.2-4.4 кг, длина 100-115, крыло 54.2-64.5, размах 195-215 см.

Distribution

Irregularly nests in Southern Kazakhstan, in north to Turkestan and eastward to Merke. In lower Assa river one bird with stick in the bill observed early May 2002. Wandering birds were observed close to Mugodzhary Mts., near Ulanbel, in Andasai Reserve and on Kapchagay reservoir (8 May 1989), on Manas Island (Aral Sea), on lower reaches of Syrdarya river and on Kurgaldzhino area (September 18, 2013). On Chokpak singles recorded 24 March 1974, 8 September 1971, 29 September 1967, 25 September 1981 and 26 October 2000, a flock of 19 birds. A winter record (January 10th, 1992) of one bird near Taraz is known. Occasionally single birds observed in winter in south from Shymkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 109 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the cultivated landscapes with with separate trees, meadows and small shallow lakes, pools or marshes. Appears in end of February –March. Nests in pairs fairly distanced from each other. The bulky nest located on the human constructions (ancient mosques, water towers, sheep-sheds, uninhabited buildings, electrical and telephone poles) or on trees (Elm, Mulberry, Russian Olive) at height 3.5-7 m above the ground. Nest is build by both partners from thick twigs; the inner cup is lined with dry grass, rags, pieces of paper and other soft material. If there is no disturbance, the nest is used for many years, only refreshed every year. Clutch of 3-5 eggs is produced in mid-March – April. Juveniles begin to fly in end June – mid-July. Autumn migration is in September – October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.