Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Great White Pelican

Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758
Қызғылт бірқазан
Great White Pelican adult 1 / 3

adult Sorbulak.

all species photos · 314 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · I IUCN LCleast concern
sizes
weight 11 kg
when to see it
February — November
on the site
314 observationslast: 22 Oct 2026
videos
1

Description

Старые птицы белые, с сильным розовым налетом и с желтым пятном на груди; первостепенные маховые и их кроющие черно-бурые, второстепенные маховые серые; на затылке пучок из узких заостренных перьев. Клюв красный с голубовато-серой полосой в середине и беловатым ноготком; горловой мешок желтый с красными жилками, ноги розовые с желтыми перепонками. От кудрявого пеликана отличается розоватой (не светло-серой) окраской, черными второстепенными маховыми. У молодых птиц голова и шея светло-бурые, зоб грязно-белый, верхняя сторона буровато-серая, нижняя буроватая, крылья и хвост бурые. Размеры: крыло 640-770 мм, хвост 140-210 мм, плюсна 130-150 мм, клюв 300-450 мм. Самка несколько мельче самца. Вес: до 11 кг.

Distribution

In Kazakhstan in the recent past White Pelican was as common breeding bird throughout north-east of Caspian Sea and in deltas of flowing rivers (Volga, Ural, Emba). Now inhabits Balkhash-Alakol depression, lower Turgay river, occasionally nests in Naurzum Reserve, two colonies found in 2003 on Sarykopa lake, on Teniz lake in Tobol river valley. Since 1970 breeding resumed on Zaysan lake, where in 1985 about 300 pairs counted. On Chushkakol lakes a colony was found in 1988. On migration and as a vagrant it occurs throughout Kazakhstan. Accidental vagrants; three birds observed on Markakol lake on 16 August 1908, and one on 23 November 1908, one bird on Irtysh river between Ust-Kamenogorsk and Pavlodar 2 October 2002; and 26 birds on 8 September 2000 at Chokpak Pass.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 314 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits large fish reservoirs with reed beds. Usually nests in large colonies sometimes numbering hundreds or thousands of pairs. During migration occurs mainly in large flocks. Appears nearly two weeks after Dalmatian Pelican, at end February - March, when water is still partially frozen. Latest migrants recorded mid-May. Breeding begins soon after arrival. Nests are usually built on dry heaps of reed, less often on sandy or stony islands of large lakes (e.g. on Balkhash lake) from dry reed stems and leaves. Both parents build it for 2-3 days. Clutches of 2 eggs usual, less often of 1 or 3 eggs found mid-April – early May. Both parents incubate. Juveniles hatch after 33-39 days, at the end of May – early June and take flight at beginning of August. After breeding birds disperse widely. Autumn migration begins after the first frosts. Last birds observed in mid-November. Occasionally winter in the south of Kazakhstan.

Sources

"Птицы Казахстана" том 1. "Наука". Алма-Ата, 1960. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.