Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Dalmatian Pelican

Pelecanus crispus Bruch, 1832
Бұйра бірқазан
Dalmatian Pelican breeding 1 / 3

breeding Sorbulak.

all species photos · 723 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN NTnear threatened
sizes
weight 9–⁠13 kg
when to see it
February — November
on the site
723 observationslast: 12 Jun 2026
videos
5

Description

Оперение старых птиц преимущественно белое, передняя часть спины, плечевые и верхние кроющие хвоста бледно-серые, второстепенные маховые серые с черными наствольными пятнами и белыми краями внутреннего опахала. Первостепенные маховые черно-бурые, с темными стержнями. Перья затылка и задней стороны шеи удлиненные и кудрявые. Клюв серый, с красноватыми или желтоватыми краями, ноготок оранжевый, горловой мешок светло-желтый, в брачное время - красновато-оранжевый; ноги серые. От розового пеликана отличается светло-серой окраской, удлиненными кудрявыми перьями на затылке и шее, светлыми (не черными) второстепенными маховыми. У молодых ноги и клюв почти черные. Радужина бледно-желтая или белая. У молодых птиц кудрявые перья затылка развиты слабо, верхняя сторона с буроватыми пятнами, особенно на передней части спины и плечах. Размеры: самец - крыло 720-800 мм, хвост 200-230 мм, плюсна 115-125 мм, клюв 400-450 мм, самка мельче - крыло 680-720 мм, клюв 320-380 мм. Вес: 9-13 кг.

Distribution

Inhabits Balkhash-Alakol depression, Kurgaldzhin lakes, lower Turgay river and lakes of the Naurzum Reserve (Teniz and Karakamysh lakes of the Tobol river valley), in 2003 colony existed on Sarykopa lake. After the 1960s nesting resumed on Zaysan lake, where colonies observed in 1980, 1985, 1989 and 1990. In recent years (from 1969) nested on Kamysh-Samar lakes and Dongulyuk Reservoir on Kushum in Volga-Ural region. In 1986-1989 nested in delta of Ural river and Zaburunskiy Gulf. In the 1980s small colonies were found on Akchatau lake in an area adjacent to the east of the Aral Sea and on Chushkakol lakes. Since 1990s yearly nesting observed on Sorbulak lake near Almaty (in 2000 ca. three hundred pairs). On migration and as a vagrant may occur anywhere, including Northern Kazakhstan and in the foothills of the Western Tien Shan, where 17 birds observed 29 September 2004. Occasionally winter in the south and southeast of Kazakhstan. In 18–21 December 2003 nine birds recorded on Chardara reservoir.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 723 →

Species videos · 5

all species videos · 5 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits large and average sized reservoirs with fish stocks and suitable nesting islands with or without surface vegetation. Arrives at end February – early April in small groups of 5-10 birds, sometimes singly or occasionally in large flocks of up to 100. Colonies are formed soon thereafter and nests constructed on clumps of dry reed, or on stony and sandy islands with no vegetation. Nests are especially large, up to 1.5 m in diameter and up to 1 m in height and are constructed from twigs, reed stems and dry herbaceous drift collected from water’s edge; inner cup lined with thin grass. Both parents build nest. Settles in single pairs or in small colonies (3-20, very rare up to 150-200 pairs), frequently together with White Pelicans and Cormorants. The breeding cycle of each pair tends not to be synchronised. In the colonies juveniles of different ages and clutches at different stages of brooding can be recorded on a single visit. Clutches of 2-4, occasionally of 5-6 eggs, recorded in early April - early July. Both parents incubate for 30-40 days and continue to bring material to nest over the first 7-12 days. In the Ile river delta late summer nesting has been recorded. Juveniles observed end May – August. In autumn birds disperse and fly considerably to the north of breeding sites. Autumn migration late, from mid-October – end November, and odd birds linger to mid-December.

Sources

"Птицы Казахстана" том 1. "Наука". Алма-Ата, 1960. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.