Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

European Golden Oriole

Oriolus oriolus Linnaeus, 1758
Мысықторғай
European Golden Oriole male 1 / 3

male Eastern Kazakhstan

all species photos · 330 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
25 cm, wingspan 45 cmweight 50–⁠90 g
when to see it
April — September
on the site
330 observationslast: 13 Aug 2026
videos
1

Description

The European Golden Oriole is some larger than Common Starling. The males has the bright-yellow background color, the black with yellowish spots wings and tail. The female most often has the yellowish-green upper parts, greenish-grey wings, and the yellowish-white with longitudinal strikes under parts. The females' coloring is very variable; some females look brightly as males. Juveniles are similar on females but have darker under parts. First year males also are similar on females but more yellow on the breast and abdomen, more contrast on tail. Weight 50-90 grams, length about 25, wing 14,5-16,1, wingspan about 45 cm.

Distribution

In Kazakhstan the Golden Oriole nests almost in all forests areas; in forest-steppe, in Trans-Irtysh area, in mountains of South and East Kazakhstan. In the mountains it doesn't nest above the 2000 m. The detailed distribution in Kazakhstan please see in the chapter "Races".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 330 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

In Kazakhstan the European Golden Oriole is common breeding migrant. It inhabits the deciduous flood plains and riparian forest, groves, gardens and old forest-belts on plains and in foothills up to 1500-2000 m. During migration it also occurs in the saxaul forests, bush thickets, juniper forests (up to 2700 m), isolated trees and rare in reed beds. It is one of the latest spring migrant. It appears onto “green” forests on late April – early May in southern parts of range, and till late May in northern ones. It migrates singly or in small groups. Pairs breed quite far one from another. Both parents build the nest on the branches fork (on poplar, birch, willow and very rarely on pine) on 10-15 meters. Bast-made nest is lined by thin grass. Clutches of 3-5 (more often of 4 eggs) are laid on mid May – mid June. For 13-15 days mainly female incubates, male feeds it and sometimes help it to incubate. Both parents feed juveniles, which fledge after 14-15 days, at the end of June – mid July. It eats the insects and spiders found mostly on trees' crowns, especially rather eats caterpillars, additional food is berries. Autumn migration begins in early August; birds fly out singly or in flocks of one-two dozen birds. The majority of the birds migrate on the end of August – early September. Latest migrants recorded in early October.

Sources

В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. А.Ф.Ковшарь "Певчие птицы". Алма-Ата, "Кайнар", 1983.