Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

White-winged Snowfinch

Montifringilla nivalis Linnaeus, 1766
Қарқұнақ
White-winged Snowfinch

Cosmostation. Ile Alatau National Park.

all species photos · 27 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
17–⁠18 cm, wingspan 31–⁠33 cmweight 32–⁠37 g
when to see it
April — Julywinters: August — March
on the site
27 observationslast: 3 Jan 2026

Description

По внешнему виду и размерам очень похож на горных вьюрков рода Leucosticte, которых напоминает и своим прямолинейным сильным полетом. Хорошо отличается контрастно окрашенными – черными с белым – крылом и хвостом. Белые второстепенные маховые (вместе с кроющими крыла) и черные первостепенные делают крыло двухцветным; в хвосте черной является только средняя пара и черные окончания остальных рулевых, все остальное оперение хвоста – белое. Глинисто-бурое оперение верха, грязно-белое оперение низа, темно-серые щеки; черная уздечка, пятно на горле и надхвостье не столь важны для полевого определения этого вида. У самок черный цвет на маховых и рулевых заменен темно-бурым. Молодые похожи на самок, но без черного горлового пятна. Вес 32-37 г, длина 17-18, размах 31-33 см.

Distribution

Breeding in southern spurs of Chatkal'skiy ridge, in Pskemskiy and Ugamskiy ridges, in western part of Talasskiy Alatau, in Kirgizskiy Alatau (upper reaches of Merke river) and in east part of Terskey Alatau (in upper reaches of Tekes and Kokzhar rivers). In Middle Talgar gorge (Zailiyskiy Alatau) feeding flocks of 12-20 birds observed 15-27 October 2003, at 3000-3400 m. In winter not leave limits of breeding area, only at once recorded at Kurday Pass.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 27 →

Biology

Rare, in places common resident. Inhabits rocks and cliffs on alpine meadows at 2700-3700 m, in winter lives in the same places, or descends to 1500-2000 m. Not shy, and builds their nests in houses, if available. Breeding in separate pairs fairly close each to other (loose colony), which are formed in April - May. Nest is built in crag crack, excavation or under boulder, in old marmot hole, in hole of clay precipice or in human habitation from dry grass lined with hair and feathers by female only. Clutches of 3-6, very rarely 7 eggs found in end May - early July (repeated probably), female incubates for 13-14 days. Both parents feed juveniles by insects and they fledge in end June - end July. Only one brood probably.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014