Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Siberian Rubythroat

Luscinia calliope Pallas, 1776
Қызылтамақ бұлбұл
Siberian Rubythroat male 1 / 3

male Kara-Kobe river.

all species photos · 40 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠17 cm, wingspan 22–⁠26 cmweight 20–⁠30 g
when to see it
May — August
on the site
40 observationslast: 18 Jul 2022

Description

С воробья. Телосложением и манерами более всего похож на варакушку. Верх однообразно оливково-бурый, на хвосте и крыльях слабый рыжеватый налет. Снизу в общем такого же цвета, но более светлый. У самца ярко-красное треугольное пятно на горле, отчеркнутое по бокам контрастными черно-белыми "усами", белая бровь. У самки горло белое или с розовыми пятнышками, она похожа на обыкновенного соловья, но с более коротким и закругленным хвостом, с четкой светлой бровью и темной "уздечкой" от клюва до глаза. В осеннем оперении окраска в общем та же, у самца хорошо виден красный "галстук", слегка замаскированный беловатыми каемками, вся окраска более охристая или рыжеватая. Молодые сверху темно-оливковые, имеют светлые наствольные пестрины сверху и темный чешуйчатый рисунок снизу. От молодых зарянок следует отличать по закругленному хвосту. Четких полевых отличий от молодых обыкновенных соловьев нет, ненадежно отличаются по более короткому и закругленному менее рыжеватому хвосту. Форма крыла: 1-е первостепенное маховое перо всегда гораздо длиннее кроющих кисти (у обыкновенного соловья - короче), 2-е маховое короче 4-го (у обыкновенного 2-е равно 4-му или длиннее). Вес 20-30 г, длина 15-17, крыло 7,0-8,0, размах 22-26 см.

Distribution

Breeding and also occurs on migration in Southwest Altai and its foothills (in Uba valley near Cheremshanka station). Once recorded in Semipalatinsk area; at 3 October 2011 recorded on island on Caspian Sea.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 40 →

Biology

Common breeding summer resident. Inhabits shrubby (blackcurrant, Padus racemosa) thickets of boreal coniferous forest, near river, stream or lake, on wet edge of forest at 1450-1900 m. Arrives in end May - early June. Breeding in separate pairs. Nest is built on ground under grass or twig from dry grass and shrub leaves lined with thin grass. Clutches of 4-6 eggs found in mid-June. Both parents feed juveniles, which fledge in early - end July. Latest recorded in end August - early September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.