Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Bearded Tit

Panurus biarmicus Linnaeus, 1758
Мұртты шымшық
Bearded Tit adult male 1 / 3

adult male Karatau mountains, Taskol lake

all species photos · 321 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠19 cm, wingspan 18–⁠20 cmweight 12–⁠20 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
321 observationslast: 17 Oct 2026
videos
3

Description

Меньше воробья. Коренастая птичка с длинным ступенчатым хвостом. Основная окраска рыжевато-охристая, с черными и белыми участками на крыльях. У самца светло-серая голова с черными "усами", черное подхвостье. Самка без "усов", может иметь темные отметины на голове и спине. Молодые после вылета из гнезда в основном охристо-желтого цвета, уже можно отличать самцов по черной уздечке, у молодых самок уздечка серая. В июле - сентябре молодые приобретают взрослый наряд. Вес 12-20 г, длина 16-19, крыло 5,7-6,6, размах 18-20 см.

Distribution

Breeds directly everywhere in Kazakhstan, from Volga-Ural area and coastal islands at Mangyshlak eastward to Zaysan and Alakol depressions, middle current of Ile river and Biylikol lake. In steppe zone distributes episodically. The northern border of range is defined in Rybnyy Sokryl and Chelkar lakes, upper course of Irgiz river, Naurzum, Borovoye and near Selety-Teniz lake. From steppe zone in winter it moves to desert zone. Occasionally migrating flocks observed at Chokpak Pass in foothills of Western Tien Shan.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 321 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Abundant resident, in places common or rare breeding migrant. Inhabits the reed-beds with scattered willow bushes, often on fresh or salty lakes. On dispersal and wintering visits the bush thickets, riparian forests and tall-grass thickets. In northern areas appears in March – April. Breeds by separate pairs. Nest is located in reed or mace beds among the heaps of old stems, in dense dry stems, in Cormorant nests or in reed fences of human houses at 5-20 cm above the water level. Nest is built by both partners from the dry reed leaves and grass and is lined with plenty of reed panicles and fluff, with some feathers sometimes. Clutch of 4-8, usually 5-6 eggs is laid in end of April to end of June. Both parents incubate clutch and feed juveniles which fledge in last ten days of May to early July. In northern areas one pair rears one brood per year, in southern ones one pair rears probably two or three broods. Re-nesting after loss of first clutch is common. Autumn migration begins in September – October in flocks of 30-80 birds which can fly very high. At Chokpak Pass registered from October to mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.