Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Dusky Warbler

Phylloscopus fuscatus Blyth, 1842
Қоңыр сарықас
Dusky Warbler

East Kazakhstan, Yazevoye lake

all species photos · 46 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
11–⁠14 cm, wingspan 16–⁠19 cmweight 7–⁠14 g
when to see it
April — October
on the site
46 observationslast: 1 Aug 2026

Description

Примерно с теньковку. Верх бурый, низ беловато-бурый. В окраске совсем нет зеленых и желтых тонов. Нет полосок на крыле. Отличается от теньковки более темным верхом, четкой буровато-белой бровью и светлыми ногами. Осенняя окраска взрослых и молодых птиц немного ярче брачной, есть слабый оливковый оттенок сверху, может быть желтоватый снизу. Молодые в гнездовом наряде тоже похожи на взрослых, но имеют более рыжий верх, бровь менее выражена, низ тела и подкрылья с охристым оттенком. Форма крыла: 1-е маховое выдается за кроющие кисти на 11-14 мм, вершина 2-го махового на уровне вершин 8-10-го, чаще между 9 и 10-м. Сужения на внешних опахалах есть на 3-5-м маховых. Клюв у заднего края ноздри не шире 3,4 мм. Хвост всегда короче крыла, закругленный. Вес 7-14 г, длина 11-14, крыло 5,4-6,5, размах 16-19 см.

Distribution

Breeding in Southwest Altai in upper current of Bukhtarma river, on the joint of Ivanovskiy, Lineyskiy and Kholzunskiy ridges, close to Ridder and in Altaiskiy Tarbagatay ridge, but on Markakol lake occurs only on migration. On migration recorded also near Aidarly (16 April 1999), in Turaygyr ridge (25 April 2002), at Chokpak Pass (29 September, 6-7 October 2000), on Sorbulak lake (23 September 1984), near Semipalatinsk (5 October 1922) and Tashkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 46 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits highland with pygmy birch thickets at 1100-2000 m. On migration visits reed-beds and shelter-belts. Appears in mid-April – early May, on Big Almaty lake singing male recorded 27 April 2000, near Tashkent one bird shot 12 May. Breeding in separate pairs. Nest is built in bush (birch, willow) close to ground from the dry grass lined with feathers. Clutches of 4-6 eggs in end June, juveniles fledge in end July. In autumn in Bukhtarma valley recorded in mid-September, near Semipalatinsk 5 October 1922, two birds caught on Sorbulak lake 23 September 1984, and three singles at Chokpak Pass 29 September, 6 and 7 October 2000. Nearby of Tashkent one bird shot 10 October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.