Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pallas's Warbler

Phylloscopus proregulus Pallas, 1811
Әсем сарықас
Pallas's Warbler

Korgalzhyn vill., Korgalzhyn reg., Akmola oblast

all species photos · 14 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
9–⁠12 cm, wingspan 17 cmweight 4.7–⁠7 g
when to see it
April — November
on the site
14 observationslast: 12 Oct 2025

Description

Очень маленькая пеночка, размером с королька. Сверху зеленовато-оливковая, снизу - беловатая. На крыле две желтые полоски, на третьестепенных маховых яркие желтоватые или белые каемки. На голове четко выделяются широкие желтые брови и желтая серединная полоска вдоль темени. Поясница желтая, резко контрастирует с темными спиной и хвостом, чем эта пеночка отличается от остальных пеночек, в особенности от наиболее похожей зарнички, а также от королька. Осенью в свежем пере взрослые выглядят ярче, зеленее, с более яркими желтыми элементами окраски, чем в гнездовое время. Молодые в гнездовом наряде отличаются от взрослых буроватым оттенком верха, менее четкими полосками на голове и слабым посветлением на пояснице, низ тела с буроватым налетом. Молодые после летней линьки очень похожи на взрослых, с более широкими крыловыми полосками. Форма крыла: 1-е маховое длиннее кроющих кисти на 6.5-9 мм, вершина 2-го на уровне вершин 7-9-го, чаще - между 7 и 8-м. Маховые с 3 по 6-е имеют суженное наружное опахало. Вес 4.7-7 г, длина 9-12, крыло 4.7-5.7, размах около 17 см.

Distribution

Large flocks of vagrant birds were observed in autumns of 1960-1961 on northern slopes of Talass Alatau and in upper course of Arys river (6-23 October 1960, 3-17 October 1961); single birds were recorded at same places in early November 1970 and 1971, 13 April 2004. At Chokpak Pass singles ringed 21 October 2001 and 24 October 2002. Rarely observed in lower current of Sarysu river (27 September 1986), in Irtysh valley near Ust-Kamenogorsk (31 October 1981), in Kurgaldzhino Reserve (18 September 1999), in Ile valley near Kapchagay (22 May 1990).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 14 →

Biology

Rare passage migrant. Occurs in juniper forests, deciduous mountain forests, riparian forests, tamarisk bushes and in shelterbelts. In spring recorded in mid April - end May; in autumn singly and in small groups of 3-5 birds wer observed in mid-September - early November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.