Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

River Warbler

Locustella fluviatilis Wolf, 1810
Өзен шырылдағы
River Warbler

Aktau, Mangystau region

all species photos · 7 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠17 cm, wingspan 20–⁠23 cmweight 14–⁠26 g
when to see it
April — September
on the site
7 observationslast: 6 Oct 2026

Description

Сверху однотонно буровато-оливковый, снизу буровато-белый. На груди размытые пестрины, которые могут образовывать продольные полоски. Перья подхвостья буровато-охристые, с широкими светлыми каемками, образующими чешуйчатый рисунок. Отличается от обыкновенного, пятнистого и певчего сверчков монотонным, без пестрин, верхом, от соловьиного и таежного сверчков - пестринами на груди и оливковой (не коричневой) окраской верха. Осенний наряд практически такой же, чуть светлее. Молодые в гнездовом наряде имеют желтоватый оттенок снизу, в конце лета похожи на взрослых, но немного бурее, пестрины на груди еще более расплывчаты. Вес 14-26 г, длина 13-17, крыло 6,9-8,0, размах 20-23 см.

Distribution

Breeding in middle and lower reaches of Ural valley, south up to Chapaevo village, and also in lower reaches of Ilek river. On migration occurs in Ural valley down to Atyrau, in Utva-Ilek area, in lower reaches of Sarysu river (17 August 1986).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 7 →

Biology

Rare, in places uncommon breeding migrant. Inhabits wet meadows, shores of rivers and lakes with tall grass and bushes, forest shoots (birch, alder), where occurs on migration too. Appears in early April – end May. Breeding in separate pairs. Nest is built on ground under bush or grass, sometimes on tussock with thick grass, from dry leaves and grass lined rarely with hair. Clutches of 5-6, rarely of 7 eggs in June, juveniles fledge in July. Autumn migration begins in end of July, most birds leave in August, latest recorded 26 September 1961.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.