Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Brown Shrike

Lanius cristatus Linnaeus, 1758
Сібір тағанағы
Brown Shrike male 1 / 2

male East Kazakhstan region, Katon-Karagai SNNP

all species photos · 12 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
18–⁠20 cm, wingspan 27–⁠30 cmweight 28–⁠40 g
when to see it
May — August
on the site
12 observationslast: 31 Jul 2026

Description

Похож на обыкновенного жулана, отличается от него тем, что верх головы и спина коричневые, с рыжим оттенком на голове и пояснице. Хвост почти одноцветно коричневый. Самки похожи на самцов, но тусклее, бывает чешуйчатый рисунок на нижней стороне тела. Осенняя окраска в общем такая же. У молодых есть чешуйчатый рисунок на спине, они очень похожи на молодых обыкновенных жуланов, отличаются от них более рыжим зашейком и одноцветно рыжим хвостом без светлых каемок на крайних рулевых. Контактные признаки: во всех нарядах отличаются от обыкновенного жулана более закругленным хвостом: между вершинами средних и крайних рулевых 17-27 мм, средние рулевые узкие - 5-8 мм. Вес ок. 28-40 г, длина ок. 18-20, крыло 8,2-9,1, размах ок. 27-30 см.

Distribution

Occasionally breeding in Western Altai, in particular at source of Belaya Uba, in the Palevaya valley on Ivanovskiy ridge, at Poperechnoye settlement and near Markakol’ lake in the southern Altai. It is not recorded outside Altai region. Records for Kurgaldzhino Reserve not confirmed.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 12 →

Biology

Very rare breeding summer resident. Inhabits mixed and light coniferous forest and taiga edge at an altitude of 1450-2000 m. Arrives late May - early June. Breeds separately. Nest is built (only by the female?) in bush from thin twigs and grass stems lined with rootlets, grass and moss. Clutches of 3-5 eggs in mid - end June. Juveniles fledge mid - late July. No migration data available.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.