Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Roller

Coracias garrulus Linnaeus, 1758
Көкқарға
Eurasian Roller adult 1 / 3

adult Malay-Sary Gorge, Almaty region

all species photos · 798 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
30–⁠34 cm, wingspan 62–⁠73 cmweight 100–⁠190 g
when to see it
April — October
on the site
798 observationslast: 23 Jul 2026

Description

Размерами (крупнее дрозда, но мельче голубя) и телосложением похожа на сойку. Голова, шея, брюшная сторона тела и верхние кроющие крыла зеленовато-голубые, спина рыжевато-коричневая, поясница и маховые перья темно-бурые, причем маховые с синеватым тоном на наружных опахалах. Хвост голубовато-синий, только средняя пара рулевых темно-бурая с синевато-лиловым отливом. Анатомическая особенность строения ног - сросшиеся у основания передние пальцы. Самец и самка внешне не отличаются. Полет легкий и сильный, летящая сизоворонка напоминает голубя, но более ширококрыла. В конце лета и осенью окраска почти такая же как весной, но голубой цвет бледнее, зеленоватый. Молодые окрашены еще более блекло, на голубом оперении, особенно на груди и кроющих крыла, рыжеватый налет. Вес 100-190 г, длина 30-34, крыло 19,8-20,8, размах 62-73 см.

Distribution

Breeds in Trans-Ural area, Naurzum, in Irtysh valley, and in southern part of Kazakhstan. On migration occurs everywhere. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 798 →

Biology

Common, in places rare breeding migrant. Inhabits the flood plain forests, patches of pine forests in steppes, the grove of asiatic poplar at Zhelturanga (Ile valley), the clay ravines in deserts, the steep banks of lakes and rivers in open or hilly county in foothills. Arrives in end of April – mid-May singly or in small loose flocks of 15-30 birds, which observed at Chokpak pass in early morning. Latest migrants recorded in end of May. Breeds by separate pairs at distance at least 50-200 m apart. Nests is located in natural tree holes (willow, asiatic poplar) or in burrows depth 0.25-1.25 m excavated by birds; nest is used during several years. At the burrow’s end there is the nest chamber without any lining. Clutch of 3-7 eggs is laid in mid-May – June. Both parents excavate burrow, incubate the clutch for 18-19 days and then feed juveniles which fledge in July, at age 26-28 days old. During post-breeding dispersions birds occur in mountains much higher than breeding places, and gather on poles and wires along the roads in open country. Autumn migration begins in August; odd birds linger to the end of September – early October, latest bird recorded near Merke 29 October 2000.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.