Common Kingfisher
Alcedo atthis Linnaeus, 1758
Зымыран


1 / 3
male Almaty, Airport lake area
female Almaty, Airport lake area
juvenile Almaty, Airport lake area
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 16–19 cm, wingspan 26–29 cmweight 25–45 g
- when to see it
- April — October
- on the site
- 755 observationslast: 10 Oct 2026
- videos
- 2
Description
Немного крупнее воробья, коренастое телосложение, большой клюв и крупная голова. Внешность абсолютно оригинальна, сходных видов нет. Верхняя сторона тела темно-голубая, причем верх головы в поперечных черноватых и голубых полосах. Полоса под глазом и кроющие уха охристые. По бокам головы и шеи от клюва тянется голубая полоса с темными пестринами. Горло и бока шеи белые. Брюшная сторона охристо-рыжая. Рулевые голубые с черными стволами перьев. Примечательная особенность строения ног - сросшиеся у основания пальцы. Самец и самка окрашены сходно, но самец ярче, у самки на голубой спине зеленоватый налет, крылья зеленее, чем у самца. У самца весь клюв черный, у самки подклювье красное, оранжевое или розовое, с черным кончиком. Молодые еще более тусклы, голубой цвет с зеленоватым оттенком и без блеска, на рыжем оперении бурые "помарки". Вес 25-45 г, длина 16-19, крыло 7,4-8,0, размах 26-29 см.
Distribution
Breeds on reservoirs of eastern and south-eastern Kazakhstan, in west up to Pavlodar, Semipalatinsk, Karaganda and Kzyl-Orda, and also in middle and probably lower reaches of Ural. Common on Tentek river and on western shore of Alakol lake. On migration occurs everywhere both on plains and in mountains (Markakol lake, 1450 m).
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Common Kingfisher Alcedo atthis atthis
Latest observations
all species photos · 755 →Species videos · 2
all species videos · 2 →Biology
Common, in places rare breeding migrant. Inhabits river valleys, fishy drift streams, ponds and lakes with clay precipices. On migration occurs on all waters. In spring appears in April – mid-May singly or by pairs, last migrants recorded in end of May – early June. Breeds by separate pairs not close one from another. Nest is located in hole depth to 3 m in clay precipices; hole finishes by the nesting chamber without lining (later there is a layer of eructated fish bones). Both partners excavate hole, incubate clutch for about 20 days and then feed juveniles. Clutch of 4-8 eggs is laid in end of May to mid-July. Fledglings (23-24 days old) recorded in mid-July to mid-August. Probably rears two broods per season. Autumn migration begins in September. Latest birds recorded in early-mid October.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Жизнь Животных" том 5. Птицы. Москва. "Просвещение", 1970. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
4
2

