Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pacific Swift

Apus pacificus Latham, 1801
Ақбел ұзынқанат
Pacific Swift

Eastern Kazakhstan, Ridder

all species photos · 12 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
17–⁠20 cm, wingspan 51 cmweight 35–⁠54 g
when to see it
April — August
on the site
12 observationslast: 3 Aug 2026

Description

Размерами, окраской и выемчатым хвостом похож на черного стрижа, отличается ярко-белой перевязью по низу спины. Немного длиннее, длиннокрылее, с более глубокой вырезкой хвоста. От иглохвостого стрижа с расстояния отличается наличием выемки в хвосте и белой поясницей. От ласточек – длинными серповидными крыльями, черным брюхом, стремительным полетом. Молодые окрашены как взрослые, с близкого расстояния можно разглядеть белые каемки на всем покровном оперении тела и кроющих крыла. Цевка оперенная, все 4 пальца направлены вперед. Длина 17-20, размах около 51 см, масса 35-54 г.

Distribution

Breeds and occurs on migration in Southwest Altai at basins of Uba, Ul’ba, Bukhtarma rivers and on Markakol’ lake. Many birds recorded in end July – early August 2003 on Rakhmanovskoe and Yazevoe lakes (Prokopov, 2004).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 12 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits rock cliffs up to upper part of forest belt (1700-2000 m.). Arrives in end April – mid-May. Breeding in colonies of several up to 50 pairs. Nest is built in rock cracks from pieces of grass, hair and feathers, pasted together with saliva. Clutches of 2-3 eggs in end May - June. One bird with grass in bill was observed 3 July 1960, fresh egg on Eagle Mt. was found 22 June 1961, and juveniles in nests recorded 10 July 1947. Flocks of adults and juveniles were observed in 30 July 1980.

Sources

Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.